ДруштвоИздвојено

MORSKO DOBRO NAPRAVIĆE PLAN HITNIH SANACIJA OŠTEĆENJA – VLASNICI OBJEKATA TVRDE DA JE ŠTETU TEŠKO NADOKNADITI

Javno preduzeće za upravljanje morskim dobro napraviće plan hitnih sanacija oštećenja nastalih na obalnoj infrastrukturi u svih šest primorskih opština. Plan će biti napravljen nakon što Služba za kontrolu morskog dobra sačini evidenciju nastale štete. Međutim vlasnici poslovnih objekata na Šetalištu Pet Danica, od tvrđave Forte Mare do Savine, ističu da je šteta ogromna i da je teško da će to moći nadoknaditi jer nije napravljena samo na obalnoj infrastrukturi, već i na objektima i tehničkoj opremi unutar njih.

Posljedice nevremena još uvijek saniraju u strahu od već najavljenog sledećeg.  Slobodan Vujačić iz Udruženja zakupaca plaža kaže da je u objektu “Splendida” bilo metar vode koju su istog dana kada je nevrijeme bilo ismpupavali pripadnici Vatrogasne službe.

-Osim što je vidna šteta na samoj plaži i terasi ugostiteljskog objekta, još veća je unutar lokala sa gornje strane šetališta. Pod vodom je bila sva oprema u lokalu i pitanje je šta možemo osposobiti.  Skoro 60% betonskih ploča more je zdrobilo i praktično vratilo u prvobitno stanje. Šteta je ogromna, možda 40 do 50 000 i teško je da se to može nadoknaditi – kaže Vujačić.

Evidentirana je šteta i na objektu  “Galija”.  Na terasi njihovog restorana polomljena je drvena oplata, a talasi su   izvalili parapetni zid u dužini od pet metara.   Polomljena su stakla na ulaznim vratima, oštećene rashladne vitrine i u poslovnim prostorima u Apartmanskom naselju, kao i u prostorima “Swislion” prije hotela “Plaža”.

I lukobran Gradske luke pretrpio je oštećenja, a na samom vrhu odvaljene su kamene ploče od kojih je jedna pala. Talasi su polomili čestiri mostića za napajanje strujom i vodom plovila. Na donjem dijelu pristaništa more je izbilo “fuge” između kamenih ploča. Veliku štetu pretrpio je i restoran “Admiral”.

Nevrijeme je ostavilo posljedice i na plažama “Žalo”, “Golden bay” i brojnim drugim.

 

Tags

Повезане Вијести

Један коментар

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Прочитајте Још
Close
Back to top button
Close