ИздвојеноКултура

MUZIČKA ŠKOLA HERCEG NOVI: FANTASTIČNO “VEČE BAROKA” RADOST ZA IZVOĐAČE I PUBLIKU

Za brojnu publiku koja je prisustvovala “Večeri baroka“ koja je u koncertnoj Sali Muzičke škole priređena kao jedan u nizu programa povodom sedam decenije rada ove ustanove a otvorena zahtjevnim Bahovim “Brandenburškim  koncertom” najsnažniji utisak  bila je  radost zajedničkog nadahnutog muziciranja  članova orkestra cetinjske Akademije i profesora sve uspješnije hercegnovske škole za osnovno muzičko obrazovanje.

Aplauzi i česti, a opravdani povici “bravo” pratili su izvođenje Bahovih i Hendlovih djela pa je koncert protekao i završen kao istinsko slavlje zavidnog umjetničkog nivoa ali i  podrške koju su učesnici pružali jedni drugima.

Saradnju osnovnih i srednjih muzičkih škola u Crnoj Gori  sa Muzičkom akademijom sa Cetinja komentarisala je Pina Bubanja, direktorka škole za osnovno i srednje muzičke škole u Tivtu.

-Zadovoljstvo je da možemo da podržimo jedni druge , da se prosto nađemo na istom mjestu i prepoznamo šta nam je zajednički potrebno. Muzička akademja je naša krovna  kuća koja od osnovne muzičke skole , preko naših srednjih  škola okuplja  naše učenike  i zaista je važno  da imamo tu mogućnost da sarađujemo sa ovakvim profesorima i da imamo mogućnost da u našoj državi naši mladi ljudi, mladi muzičari imaju priliku da nastave školovanje, rekla je Bubanja uz srdačne čestitke  kolegama iz Herceg Novog i posebno direktorici Jovanki Veljović koja je, prema njenim riječima,  premda mlada  pokazala i volju i znanje da saradnju učvršćuje i unapređuje.

Naša  sagovornica ističe da je tivatska škola  prepoznata po duvačima , ali kada  čuje  gudače priznaje da  razmišlja o mogućnosti “da se te dvije priče  spoje”.

-Sigurna sam da  Herceg Novi ima šta da ponudi, Kotor je takođe blizu, i da se ne udaljavamo  od Budve,  to je naša “proširena” Boka  i naravno da možemo zajednički napraviti dosta toga. Vjerujem da je taj put muzičkih škola okrenut u dobrom smijeru. Došlo je do većih promjena, kako na rukovodećim radnim mjestima tako i u određenom profesorskom kadru, koji radi u muzičkim školama, i očekujem, nadam se i želim da dam svu svoju podršku svemu onome što znači napredak i što će  naše mlade muzičare dovesti do muzičkih akademija.

O saradnji slično razmišlja i maestro, dirigent, Miran Begić.

-Moj najsnažniji utisak  tokom priprema i nakon ovog koncerta je jedna kontinuirana dobra energija. Uz  rad koji je bio intezivniji  a u kraćem periodu,  očekujem da  se u nekim dijelovima desi  i neki pad. Međutim, u večerašnjem koncertu ga nije bilo. A bilo je te energije koja je  vrlo lijepa , bilo je posvećenosti, radosti.  Bah daje priliku  da sve na moment bude dirljivo i  izuzetno romantično. Ta energija bila je  neprekidna  i to je moj najsnažniji  utisak, ispričao je Begić.

On je ocijenio i da  su program i  kvalitet  “Večeri baroka” takvi da bi se  bez ikakvog zazora , bez ikakvog osjećaja da nešto nije kako treba, mogli predstaviti bilo gdje u regionu na najbolji mogući način.

Na molbu da na pitanje – zaslužuje li Herceg Novi srednju muzičku školu, odgovori sa da ili ne, Begić je kratko rekao:

-Apsolutno! To je bolje od “da”!

Osim što je Bahov Koncert za dva klavira i orkestar u C- molu izazvao salvu aplauza bio je prema riječima profesorice Daniele Seferović  ostvarenje njenog davnašnjeg sna.

– Ja sam posebno srećna što smo  svirali Baha i ovaj koncert u C-molu. To je moja ljubav, a nisam imala priliku da to djelo  sviram  ni  za vrijeme studija.  To je bila moja životna želja. Imam još jedan san, a to je Betovenova “ Appassionata”.

Poželjeli smo profesorici Seferović od srca  da i taj san ostvari, a priču o  “Večeri baroka”  zaokružili  bilježeći utiske direktorke Jovanke Veljović.

– Prezadovoljna  sam  realizacijom  dosadašnjih programa povodom obilježavanja 70 godina naše škole. Večerašnji koncert je nešto čime smo napravili ozbiljan korak naprijed u saradnji sa Muzičkom akademijom sa Cetinja, to je nastavak onoga što smo nekada radili ali i unapređenje  saradnje. Vjerujem da ćemo i ubuduće sarađivati ovako uspješno. Korak po korak, ostvarivaćemo sve ono što imamo u planu, a kada se radi temeljno onda su zagarantovani i rezultati. Nadam se da ćemo uspjeti u namjeri da otvorimo i Srednju  muzičku školu jer za to ima uslova.

Pitali smo našu sagovornicu i kako usklađuje obaveze koje ima kako direktor, programe koji se od novembra nižu u čast sedamdesete godišnjice škole i nastupe na koncertima.

-Sjesti i spremiti program ozbiljno, to zahtjeva puno vremena. Sa druge strane, propratne stvari koje se tiču posla u kancelariji ne smiju da čekaju. Uprkos tome vjerujem da ću i dalje imati snage da  sa kolektivom realizujem sve što planiramo, a najsnažnija je želja da škola napreduje i ta želja nas vodi, objasnila je Veljović.

Svoj nastup na koncertu objašnjava “skromnim umjetničkim doprinosom” a čašću smatra zajednički nastup sa profesoricom Seferović za koju kaže da je izuzetan pijanista i pedagog. Isto, prema njenim riječima važi i za orkestar cetinjske Akademije i posebno za maestra Begića koji ima veoma bogatu profesionalnu  umjetničku biografiju i karijeru.

Povodom jubileja škole čeka nas  svečana Akademija 12.decembra u Dvorani “Park”  koja će biti realizovana u saradnji sa  Herceg Festom, po scenariju Stevana Koprivice.

– U dijelu programa  predstaviće se nekadašnji učenici  naše škole, sada srednjoškolci iz Tivta i Kotora.  Na početku ćemo čuti  hor koji će pod dirigentskom palicom Jovane Ražnatović izvesti himnu Crne Gore a na kraju  orkestar kojim će dirigovati profesor Ivana Petković  i Šostakoviča, ističe Veljović.

Proslava jubileja biće završena gala koncertom na kome publiku očekuju Zagrebački kvartet, Novljani, nekadašnji učenici ove škole, danas sa evropskim i svjetskim karijerama, pijanista Boris Kraljević i gitarista Goran Krivokapić.

To međutim neće biti kraj decembarskog niza koncerata. Za 26. decembar planiran je prednovogodišnji koncert sa najmlađim učenicima škole i najljepšim željama za narednu godinu.

I “Veče baroka” vodila je Dubravka Perović . Orkestrom  Muzičke akademije  dirigovao je maestro Miran Begić, a dvije numere izvedene su pod dirigentskom palicom  Sare Ariane Serhatlić, dirigenta saradnika na cetinjskoj Akademiji kojoj je ovo bio  prvi javni nastup. Solisti iz hercegnovske Muzičke škole  bili su: Jovana Ražnatović – sopran, Svetislav Vasić – klarinet, Stevan Tomašević – bariton, Anita  i Jelena Popović – violina, Ivana Petković – flauta, Novak Pavličić , Daniela Seferović  i Jovanka Veljović – klavir, a značajan doprinos programu dala je kao saradnik orkestra Muzičke akademije profesorica klavira Linda Poznanović.

Tags

Повезане Вијести

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button
Close