ИздвојеноКултура

MUZIČKA ŠKOLA HERCEG NOVI: LJETO UZ BROJNE PROGRAME,  A NOVA ŠKOLSKA GODINA UZ PROSLAVU JUBILEJA

Završetak školske godine u hercegnovskoj Muzičkoj školi u stvari je početak realizacije brojnih programa. Ove godine, direktorica Jovanka Veljović na prvo mjesto ljetnih dešavanja  stavlja obnovljenu saradnju sa respektabilnim međunarodnim festivalom „Dani muzike“ koji vodi Novljanin, poznati pijanista Boris Kraljević.

– Sa neizmjernom radošću i na zadovoljstvo zaista  čitavog kolektiva Muzičke škole, uspostavili smo opet saradnju  sa festivalom Dani muzike i profesorom Borisom Kraljevićem. Nakon osam  godina pauze, na Trgu Mića Pavlovića  13.jula  u 21.30  biće održan koncert kvarteta “Crisantem” iz Turske, informiše naša sagovornica.

Nakon Dana muzike u Muzičkoj školi biće strateški partneri i domaćini Ljetne škole saksofona „Saxperience“ (5 – 15. avgust) i tradicionalno Guitar art summer festa. (15-20 avgust).

Za 29.avgust planiran jeveć  koncert  “Veče plesova” klavirskog dua, profesorica ove ustanove, Anite Zloković i Daniele Seferović.

Kada mine ljeto puna pažnja biće posvećena ispisivanju nove stranice sjećanja i brojnih planova, a sve u sklopu programa kojim će biti obilježena sedmdesetogodišnjica  rada Muzičke škole.

-Po  uzoru na proslavu pedesetogodišnjice  ovaj program je planiran za poslednji kvartal kalendarske godine, kraj oktobra i novembar. Time otvaramo mogućnost da dio programa učinimo svečanijim i samom činjenicom što će se dešavati u sklopu  programa povodom 28. oktobra, Dana grada, kaže Veljović.

Jovanka Veljović  je, da podsjetimo  diplomirala na Fakultetu muzičke umetnosti Univerziteta u Beogradu na odsjeku za Opštu muzičku pedagogiju i teoriju muzike, u klasi jednog od najznačajnijih savremenih kompozitora regiona, prof. Svetislava Božića.   Zaslužena ocjena bila je desetka.  Više od 15 godina Veljović  se bavi muzičkom produkcijom kao studijski izvođač-instrumentalista (klavirista/klavijaturista), kompozitor i aranžer.  Uspješna je  u oblasti klapske muzike  o čemu svjedoči   saradnja sa podgoričkom klapom „Assa voce“  ali i sa klapama i autorima iz Hrvatske. Stizale su za ovakav rad i nagrade i priznanja, a  Veljović naglašava da je posebno radovalo što su neke od njenih  autorskih kompozicija  predstavljale Crnu Goru na međunarodnim festivalima u Kaštelu, Ljubljani, Perastu.  Sa festivala klapa u Perastu 2016. godine, kao autor,  nosi  drugu nagradu stručnog žirija  za najbolju kompoziciju.

Veljović je i jedan je od osnivača  i predsjednik organizacionog odbora  Internacionalnog festivala klapa „Skalinada“,  ali ni tu se njena interesovanja ne iscrpljuju. Veljovićkina kompozicija za klavir „Tondo“   izvođena je  u sklopu Instalacije „Arhitektura“, prvog multimedijalnog projekta u Crnoj Gori, zasnovanog na integraciji fotografije, animacije i muzike. Izložba je u septembru 2014. priređena pod pokroviteljstvom pan-evropske federacije za očuvanje kulturnog naslijeđa „Europa Nostra“. U hercegnovskoj Muzičkoj školi  kao nastavnik klavira radi od 2013.  a od 2016. kao nastavnik solfeđa. Uz sve ovo Veljović  će uskoro diplomirati i na  Fakultetu za menadžment.  Član je i poslovni sekretar Upravnog odbora hercegnovskog ogranka Matice crnogorske.

Ljubav prema muzici i ozbiljnost u radu, to je kaže Veljović ono što zaista želi da prenese svojim učenicima, pa ne čudi  što i oni na muzičkim takmičenjima redovno osvajaju nagrade.

– Postigli smo  proteklih mjeseci zapažene rezultate i uspjeh u svim sferama djelovanja. U odličnoj  atmosferi, kolektivnog rada učenici i profesori su tokom ove školske godine osvojili više od  30  nagrada i priznanja na sedam  državnih i međunarodnih festivala i takmičenja, kaže Veljović i priznaje da sa zadovoljstvom  pominje posebne uspjehe učenika – solista: Jelene Mandić, Luke Dubanek, Hane Rakočević, Lee Vujović, Lene Jakšić, Luke Markovića,  Kristine Golubović, Marka Dende, Teodore Spalević, Vuka Mirića, Helene Milenković, Elene Stojković, Maksima Urdešića, Teodore Božović i Andrijane Dabović.  Ne zaboravlja ni učenike  gudačkog odsjeka, koji su se na  takmičenjima predstavili u kamernom, odnosno orkestarskom muziciranju i  takođe vratili sa nagradama.

Posebno  vrijedan je prema riječima naše sagovornice podatak da je  iz ovogodišnje generacije polumaturanata, čak četiri učenika  odabralo da nastavi muzičko obrazovanje.

-Ponosni smo na Andrijanu Dabović, Teodoru Božović, Maksima Urdešića i Igora Jerotića, baš kao što smo ponosni i na sve druge vidovebrojnih vannastavnih aktivnosti. Podsjetiću da smo u saradnji sa Kreativnim centrom Avenir,  uz zanimljiv kulturno-umjetnički program naših učenika i njihovih članova, učestvovali u promociji knjige autorke Jasmine Tatar Anđelić “Nouvelle Revue i Crna Gora 1879-1918”. Zatim je u uslijedio jedan od najposjećenijih koncerata u posljednjih nekoliko godina – koncert profesora škole povodom proslave Dana nezavisnosti Crne Gore. Bili smo domaćini četiri gostujuća koncerta, a hercegnovskoj publici predstavili su se crnogorski pijanista Nikola Vučković, učenici i profesori Muzičke škole „Andre Navara“ iz Podgorice, profesori Fakulteta muzičke umetnosti iz Beograda Ljiljana Vukelja- pijanistkinja i Sandra Belić- violončelistkinja, kao i studentkinje duvačkog odsjeka Muzičke akademije sa Cetinja  flautistkinje Nora Stošić i Marija Sinđić.

Kraj školske godine obilježili su Intetnacionalno takmičenje klasične muzike „Viva music“, čiji smo strateški partneri i domaćini i završni godišnji koncert učenika kojim smo ujedno proslavili i Svjetski dan muzike. Učestvovali smo i na humanitarnom koncertu “Za Luku” u Dvorani „Park“

Ni ovim nije iscrpljen spisak svih realizovanih aktivnosti tokom proteklih mjeseci u Muzičkoj školi. Razgovor za Radio Herceg Novi sa kojim je takođe obnovljena saradnja, posebno kroz realizaciju polučasovne emisije „Na početku klasika“  naša sagovornica završava zahvalnošću za podršku koju su imali od  predsjednice KUD  Sloga iz Đenovića, Ankice Vujnović,Opštine, Sekretarijata za kulturu, Herceg festa.

Sve ovo ali i nedavno organizovani zajednički izlet kolektiva Muzičke škole potvrđuje da je atmosfera otvorenosti, saradnje i dobrih odnosa u kolektivu  najbolja osnova dugoročnog planiranja i pouzdanih uspjeha.

Tags

Повезане Вијести

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button
Close