ИздвојеноКултура

MUZIČKA ŠKOLA SLAVI 70. ROĐENDAN:  APLAUZI I ČESTITKE  ZA  KONCERT PROFESORA

Poslije nedavnog uspješnog koncerta učenika hercegnovske Muzičke škole  koja obilježava sedam decenija od osnivanja, nije nimalo iznenadio ali jeste oduševio  nastup  njihovih profesora koji su  osmislili prijemčiv, popularan program  koji je  otvoren  „Romantičnim valcerom“ Žane Metaldi .  Onda  je uslijedio „Tango“ Igora  Stravinskog,  pa arija Đilde iz opere Rigoleto Đuzepea Verdija, popularni  „Jealossy“  tango za dvije violine Jakoba Gadea,  „Zapataedo“ iz Rodrigova „Tri španska komada“  pa „Serenada“  Franca Šuberta, „Trio“   Johanesa Bramsa, planetarno popularna Ferarijeva „Tarantela“ , ne manje poznata ali mnogo mlađa  „Hipnoza“ Ijana Klarka, antologijska „Torna a Surriento“ Ernesta Kurtisa i konačno Dvoržakov „Slovenski ples“.

I one lirske, sjetne, sanjive kao i kompozicije koje nose  živost i radost,  odlično  izvođene  publika je nagradila   zasluženim, burnim aplauzima. Sala  Muzičke škole  bila je ispunjena do poslednjeg mjesta, a dio publike  koncert je prestajao.

Vrijedan je pohvale i podatak da je od  ukupno 25 profesora koji  rade u Muzičkoj školi na koncertu učestvovalo njih 15,   Daniela Seferović, Anita Zloković, Anita i Jelena Popović,  Bosiljka Kulišić Čavić, Irena Mijušković, Igor Novak, Linda Poznanović, Ivana Petković, Svetislav Vasić, Aleksandar Bubanja, Jovana Ražnatović,  Stevan Tomašević, Đuro Poznanović i Jovanka Veljović.

Nastupali su i kao solisti i u različitim kamernim formacijama, od klavirskog dua i trija, do nestandardnih savremenih ansambala.  Program je i sinoć vodila Dubravka Perović.

Do finala ovog slavljeničkog niza najavljen je još jedan koncert učenika (5. decembar)  potom  “Veče baroka”  kada ćemo opet čuti profesore hercegnovske Muzičke škole kao soliste ali u saradnji sa  gudačkim orkestrom cetinjske  Muzičke  akademije, sa kojim su već održane dvije probe izabranih Bahovih I Hendlovih djela. Za 12. decembar zakazana je svečana akademija u Dvorani “Park” a 14. decembra očekuju nas Zagrabečki kvartet i novski umjetnici, pijanista Boris Kraljević i gitarista Goran Krivokapić, koji su  izgradili svjetsku karijeru,  a na muzičku scenu su stupili baš u  hercegnovskoj Muzičkoj školi.

Nameće se sam po sebi zaključak da su baš kao što i treba, prednost i u slavlju dobili najmlađi  kojima će siguran podsticaj biti  nastup njihovih profesora, ali i saradnja sa Muzičkom akademijom kao i susret sa Kraljevićem i Krivokapićem. Uz  sve to, ovako koncipirana proslava,  najbolja je potvrda želje ovog vrijednog kolektiva da  obnove stare i uspostave nove veze i razmjenu iskustava koja je uvijek, a posebno u kulturi i umjetnosti, dragocjena.

Tags

Повезане Вијести

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button
Close