Друштво

MZ SUTORINA: UREĐENI LOKALNI PUTEVI,OČEKUJU POMOĆ DRŽAVE NA UREĐENJU  PODRUČNE ŠKOLE

U Mjesnoj zajednici Sutorina  realizovani su značajni projekti u  saradnji sa mještanima  i lokalnom samoupravom. Uređen je zog, saniran je put prema selu Lučići, asfaltirano je oko oko 360 metara puta kroz centar sela , ka Tijesnom klancu.

Prema riječima predsjednika Mjesne zajednice  Sutorina Bora Lučića , nastoje  da saniraju sva  za mještane bitna mjesta okupljanja:

– Dosta su uložili u putnu infrastrukturu, uspjeli da saniraju kompletan put od centra sela ka Tijesnom klancu i Ratiševini. Saniran je put ka selu  Lučići i selu Čenići. Trenutno planiramo kompletno uređenje  puta do stare željezničke stanice, ostao je  mali dio da se betonira. Preostalo je još da saniraju put prema Šćepoševićima, čime bi bila zaokružen projekat uređenja i sanacije cjelokupne  putne infrastrukture na području Sutorine. Nastavljena je izgradnja Dnevnog centra, grubi radovi su završeni, predstoji uređenje dvorišta i unutrašnji radovi, do kraja godine bi trebalo da bude završeno. Onda će se pristupiti nabavci inventara i opreme, kako bi mogli da  bude u funkciji boravka djece   sa smetnjama i teškoćama u razvoju  i njihovih vaspitača.  (Izgradnja Dnevnog centra je donacija Komande američkih snaga za Evropu, kroz program humanitarne pomoći koji sprovodi Kancelarija za odbrambenu saradnju pri Američkoj ambasadi u Podgorici. Ukupna vrijednost projekta iznosi oko 202.000 dolara.  Objekat od 270 kvadrata  se gradi na opštinskoj parceli . Koristiće  oko 20 štićenika Dnevnog centra, što zadovoljava trenutne potrebe grada. Izgradnja bi trebalo da bude završena do kraja ove godine. Projekat će biti realizovan u dvije faze, a druga podrazumijeva opremanje objekta u kojoj se očekuje pomoć  Ministarstva rada i socijalnog staranja, naveo je Lučić. Putem   međunarodnog  tendera za izvođača, posao je dobila albanska firma “B-ST”. Ugovorom je predviđeno da donator direktno plaća izvođača, a Opština je na tenderu izabrala firmu “A-team” koja obavlja  stručni nadzor nad izvođenjem radova. )

Takođe, je završen projekat,da bi  počeli  izgradnju  multifunkcionalnog  sportskog terena. Prvi put da Mjesna zajednica ima svoj objekat. Prije nekoliko godina je teren kod škole  preuzelo Ministarstvo prosvjete , bio je postavljen  “balon” za sportske aktivnosti  i sad je taj prostor devastiran. Mjesna zajednica je  željela da  adaptira to mjesto.  Pokušali smo da uđemo u  saradnju sa  školom čije je ovdje područno odjeljenje  – što nam nije uspjelo. Nadamo se da će  nam u budućem periodu uspjeti. Pokušavamo da ulažemo i u sportsku infrastrukturu, da ova djeca imaju gdje da se igraju,druže…  U saradnji sa  crkvenim odborom  pomogli smo  izgradnju kapele kod Crkve Sv. Stefana u selu Šćepoševići.   Uređenjem zoga, kultnog mjesta okupljanja mještana, na kojem  se slave i obilježavaju važni datumi  i događaji za selo, postignut je pun pogodak, podsjetio je Lučić.Namjeravaju da izgrade objekat gdje bi se okupljali penzioneri.

– Mjesna zajednica je podržala izgradnju  kapele kod Crkve Sv. Stefana,  u zaseoku Šćepoševići. Takođe,  je saniran   put od motela Pavlović prema staroj željezničkoj pruzi u Sutorini. Nastavljeni su radovi na izgradnji Dnevnog centra . Uskoro će  na tom prostoru početi izgradnju multifunkcionalnog igrališta . U svim dijelovima sela  uloženo je ono što je napotrebnije građanima, ocijenio je Lučić.

U Mjesnoj zajednici planiraju  sanaciju kompletne putne infrastrukture , izgradnju trotoara uz magistralu, od tržnog centra HDL-a ka Sutorini, rasvjete  kroz Tijesni klanac, uređenje stare željezničke pruge,  kao i realizaciju ostalih većih projekata.

Za izgradnju trotoara očekuju da će dobiti podršku Opštine , donatora, kao i privrednika na ovom području , kojima je ,takođe , značajna infrastruktura za njihovu djelatnost i objekte. Trotoar  je  značajna  investicija u  frekventnom  dijelu, gdje prolaze  djeca, mještani, turisti i svi koji gravitiraju Sutorini,

– Neophodno je da se sačini plan i program kako bi uradili projakat trotoara.

U svim infrastrukturnim projektima  učestvovali su mještani. Tokom radnih akcija učestvovali su u betoniranju,sanaciji spomenika,  pomaže koliko ko može , neko  novcem, neko radom. Važno je da smo svi zadovoljni. U Sutorinu dolaze  gosti  iz Mađarske, standardni gosti iz Srbije , Republike Srpske i drugi. Obezbijedili smo  bolji prilaz njihovim vikednicma , i nadamo se  da ćemo iskoristiti  druge bitne projekte. Nadamo se da ćemo moći uraditi pravu stvar. Škola je zapuštena generalno,  dvadesetak djece sada ide u školu,  može da dosta regulište da riješi  probleme školstva i prilaz ,  a  balon je  beskorisan koji je napravljen prije više godina pored škole.   Nosi ime narodnog heroja Mirka Lučića.  nekada je bila najmodernija u Herceg Novom. Trebalo bi joj  posvetiti  više pažnje. Mi smo raspoloženi da OŠ Dašo Pavičić pomogne da se njeno područno odjeljenje sanira , uredi , jer je važno da bude sređenija za ovu i buduće generacije. Nadamo se da ćemo u narednom periodu  prepoznati ove vrijednosti.  I pored toga smo uspjeli  da asfaltiramo parking, uredimo prilaz i sredimo dvorište škole, podsjetio  je Lučić.

Poziva  sve, koji žive , investitore  i ljude koji su  okrenuti Sutorini da se priključe u infrastrukturne projekte.

Tags

Повезане Вијести

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button
Close