ДруштвоИздвојено

NA FAKULTETU ZA MENADŽMENT U TOKU PRIJAVA ZA KURSEVE STRANIH JEZIKA I INFORMATIKE

Na Fakultetu za menadžment u toku je prijava za opšte kurseve stranih jezika, a novi projekat je saradnja sa NVO „Nova šansa u Novom“ i edukacija lica sa invaliditetom “Nova znanja za novi početak”.

Pri Fakultetu za menadžment rade Centri za strane jezike i informatiku. Počeo je i program izučavanja kineskog jezika koji realizuju u saradnji sa Institutom Konfučije pri Univerzitetu Crne Gore, kazala je dekan Fakulteta za menadžment doc dr Irena Petrušić.

-Već tri godine organizujemo kurs kineskog jezika koji je besplatan, a interesovanje je izuzetno dobro. Centar za strane jezike korisnicima omogućava izbor opštih i specijalizovanih kurseva za sedam jezika: engleski, ruski, njemački, italijanski, španski, norveški i CSBH jezik za strance, kazala je doc dr Petrušić.

Svi nastavni programi su standardizovani prema zajedničkim evropskim jezičkim okvirima (A1, A2, B1, B2). Kako bi se obezbjedio kvalitet nastave, nastava je organizovana za grupe od 8 do 10 polaznika i manje grupe od 4 do 5 polaznika. Fond časova je dva puta sedmično po 90 minuta (dvočas). Kurs osnovnih stranih jezika traje tri i po mjeseca odnosno 52 školska časa.

Pored izučavanja kineskog interesovanje je veliko i za engleski jezik, kazala je doc dr Petrušić.

-Kandidate dijelimo po nivoima znanja kako bi mogli adekvatno da radimo sa njima. Prijava je moguća do 10. oktobra, nakon čega ćemo formirati grupe i krajem oktobra otpočeti kurseve. Izučavanje kineskog jezika je već počelo prošle nedelje, kazala je doc dr Petrušić.

Na predlog NVO „Nova šansa u Novom“ u narednom periodu biće obezbjeđeni kursevi informatike za 25 lica sa invaliditetom sa evidencije Zavoda za zapošljavanje CG, a finansijsku podršku pruža Ministarstvo rada i socijalnog staranja, najavljuje doc dr Petrušić.

-Centar za informatiku obezbjeđuje studentima ali i svim građanima obuku iz informatike, na različitim nivoma od osnovnog do programiranja. Fakultet je u saradnji sa NVO „Nova šansa u Novom“ otpočeli projekat „Nova znanja za novi početak“ za osobe sa invaliditetom, gdje Fakultet obezbjeđuje kurseve engleskog jezika i tri kursa informatike za 25 lica sa invaliditetom. Projekat finansira Ministarstvo rada i socijalnog staranja. Riječ je o licima koja se nalaze na evidenciji ZZZCG u Herceg Novom, Kotoru i Tivtu. Poslodavaca sa područja Boke je 300, a na evidenciji Zavoda je, za ove tri opštine, 264 lica sa invaliditetom, što ukazuje na veliki procenat njihove nezaposlenosti. Na ideju „Nove šanse“ odlučili smo da edukacijom ovih lica povećamo šansu za njihovo zaposlenje, kazala je doc dr Petrušić.

U okviru Centra za strane jezike predavači su:

Engleski jezik – doc.dr Irena Petrušić,

Ruski jezik – mast.filol. Ivana Palikuća,

Njemački jezik – spec.filol. Milica Gajović,

Italijanski jezik – dipl.filol. Tanja Rotković,

Španski jezik – dipl. filol. Onelsys Estrada Varona,

Norveški jezik – dipl.filol. Tamara Tomić i

Crnogorski-srpski, bosanski i hrvatski jezik za strance – mr Ljiljana Karanović.

Kineski jezik –  Zhang Xuemei.

Detaljnije informacije možete dobiti pozivom na broj +382 31 332 900 ili dopisom na e-maila: [email protected].

 

 

Tags

Повезане Вијести

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button
Close