Култура

NA FESTIVALU “S PJESMOM I IGROM KROZ HERCEG NOVI” 180 UČESNIKA

U završnici tradicionalnog Festivala folklora “S pjesmom i igrom kroz Herceg Novi”, sinoć (petak, 19. jul) je na plaži preko puta”Galeba” u Igalu nastupilo preko 180 folkloraša iz četiri zemlje .

Brojna publika je sa Šetališta Pet Danica uživala u jedinstvenom susretu različitih kultura i tradicija, šarenilu narodnih nošnji i melodija, i bogatstvu igara i običaja Slovačke, Rumunije, Poljske i Hrvatske.

Najbrojniji su bili gosti iz Slovačke, koju su predstavila tri folklorna ansambla. Repertoar društva “Janošik” iz Filakova fokusiran je na narodnu tradiciju Podplanine, područja sa kojeg članovi vuku korijene, a publici je posebnu pažnju privukao neobični instrument fujara, koji je upisan na listu UNESCO-a nematerijalne svjetske baštine. Folklorna grupa “Kokavan”, sa tradicijom dugom skoro pet decenija, takođe je izvela splet igara i pjesama iz Slovačke, kao i ansambl “Zaborski”, iz Župčana kod Prešova, koji postoji 20 godina.

Sa folklornom tradicijom Poljske posjetioce festivala upoznala je Kulturno-plesna grupa “Cepelia Fil Wiliamowice”, specifična po tome što baštini običaje i jezik kolonista iz Flandrije i Frislenda koji su u 13. vijeku osnovali grad Vilamovice.

Iz Rumunije, iz malog sela kod Brašova u Translivaniji, u Herceg Novi je stigao folklorni ansambl “Horita Lisa”. Iako su osnovani prije dvije godine, dobitnici su mnogih nagrada na domaćim festivalima, a za nastup u našem gradu su odabrali dvije specifične koreografije – “Pulgaru” i “Krihalma”, koju plešu samo djevojke.

Koncert je zatvorilo KUD “Rudar Glogovac” iz Hrvatske, osnovano 2001. godine, koje redovno učestvuje na raznim manifestacijama širom svoje županije i zemlje, a mogu se pohvaliti i velikim brojem gostovanja u inostranstvu. Voditelj društva i koreograf je Zrinka Roksandić, voditelj tamburaša Tomislav Fajfer, a u Herceg Novom su se predstavili pjesmama i plesovima Podravine.

Osmi Festival folklora “S pjesmom i igrom kroz Herceg Novi”, koji su podržali Turističko društvo Zelenika i Mjesna zajednica Igalo, završen je tradicionalnim zajedničkim nastupom svih učesnika, koji su na plaži u Igalu zaigrali “Užičko kolo”.

Tags

Повезане Вијести

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button
Close