Економија

НА ТЕРЕТ ДРЖАВНОГ БУЏЕТА ДУГ ИНСТИТУТА ПРЕМА ЈУГОБАНЦИ?

Обавеза од најмање шест милиона еура дуга Института „Симо Милошевић“ према Југобанци Београд из 1991. године пашће на терет државног буџета ако подгорички Привредни суд потврди правоснажну пресуду Апелационог суда Србије, пишу Вијести.

Према тој пресуди, Институт би требало да плати више од шест милиона ЕУР, а са укупним каматама и другим трошковима могуће да износ достигне осам милиона ЕУР у корист бивше Југобанке у стечају. Влада Црне Горе је 2008. године закључком ту потенцијалну обавезу прихватила на свој терет.

Апелациони суд Србије је правоснажну пресуду донио 12. септембра прошле године, након пуне 23 године. Та пресуда је за признавање у црногорско правосуђе стигла прије десетак дана Привредном суду, којим руководи судија Блажо Јованић. Директорка Института, Гордана Рајовић казала је Вијестима да нема страха од блокаде рачуна Института, а не пријети им ни увођење стечаја јер се Влада прије више од деценију обавезала посебним закључком да ће преузети евентуални дуг по том основу.Институт из Игала је пред судовима у Србији заступао адвокат којег су ангажовали, а умјешач у том поступку била је канцеларија Заштитнице имовинско правних интереса државе Црне Горе, Драгане Ђурановић. Институт из Игала је 1991. године узео кредит од Југобанке у износу од 3,95 милиона њемачких марака, у динарској противвриједности, за враћање рата за ранији кредит подигнут за изградњу друге фазе те здравствене установе.

Tags

Повезане Вијести

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button
Close