Економија

НАЦРТ ДСЛ СЕКТОР 6 БИЈЕЛА – РТ СВ. НЕЂЕЉА УСКОРО НА ЈАВНОЈ РАСПРАВИ

Влада Црне Горе је на јучерашњој сједници усвојила Програм одржавања јавне расправе о Нацрту Државне студије локације
“СЕКТОР 6” (БИЈЕЛА – РТ СВ. НЕЂЕЉА) и Нацрту извјештаја о стратешкој процјени утицаја на животну средину.

Централни и најзначајнији садржај у захвату ДСЛ Сектор 6 је Јадранско бродоградилиште Бијела. Повод за израду ДСЛ представља Одлука Владе ЦГ о додјели концесије за привредно коришћење бродоградилишне луке Конзорцијуму Адриатик маринас и Дамен.
Циљ израде ДСЛ је стварање планских претпоставки за реализацију Уговора о концесији, у смислу санације локације за потребе ремонта и изградње бродова, јахти и суперјахти. Такође, кроз израду ДСЛ је плански разрађена изграђена обала у захвату Сектора 6, наведено је у документу.

Предуслов за почетак рада конзорцијума је да француска компанија Валго, коју је ангажовала Влада, заврши еколошку ремедијацију тог простора која подразумијева уклањање око 150.000 тона грита и загађеног земљишта. Посао који је требало да буде завршен до краја јуна још није окончан.

Развојни план се базира на коришћењу концесије на локацији некадашњег Јадранског бродоградилишта који ће нудити свеобухватне услуге одржавања, поправки и конверзија за јахте и суперјахте за различите тржишне сегменте.
Пословним планом је предвиђен рад на 19 јахти током прве године пословања. Број ће се повећати на 103 јахте након пете године пословања.
Јавна расправа о Нацрту Државне студије локације “Сектор 6” (Бијела – Рт Св. Неђеља), општина Херцег Нови и Нацрту Извјештаја о стратешкој процјени утицаја на животну средину, одржаће се у организацији Министарства одрживог развоја и туризма. Јавна расправа ће трајати 15 радних дана од дана оглашавања у једном
дневном штампаном медију који се издаје и дистрибуира на територији Црне Горе и на интернет страници Министарства одрживог развоја и туризма. /www.mrt.gov.me
Датум одржавања јавне расправе биће одређен након утврђивања Нацрта Државне студије локације “Сектор 6” (Бијела – Рт Св. Неђеља), општина Херцег Нови, од стране Владе Црне Горе.
Посебно обавјештење о јавној расправи Министарство ће доставити Општини Херцег Нови, као и органу за техничке услове у року од два дана од дана оглашавања јавне расправе.
Јавна расправа спровешће се у складу са чланом 33 став 3 Закона о планирању простора и изградњи објеката, а предлози, сугестије и коментари могу се слати путем мејла: [email protected] me или директно на архиву Министарства одрживог развоја и туризма, наведено је у Владином документу.

Tags

Повезане Вијести

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button
Close