ИздвојеноКултура

NAJAVLJEN 14. GASF: ZVIJEZDA FESTIVALA PORTUGALSKA FADO PJEVAČICA DULSE PONTEŠ

Međunarodni  ljetni  festival  gitare u Herceg Novom, Guitar art summer fest, i  četrnaesto izdanje imaće od   15.do 20.avgusta, a svjetski poznata  porugalska   pop i fado pjevačica Dulse Ponteš biće  zvijezda  ovogodišnjeg festivala, saopštio je na konferenciji za novinare  direktor Boško Radojković.

– Mi nastavljamo  tradiciju predstavljanja gitare, ne samo kroz klasiku, na osnovu čega je Guitar art summer fest i krenuo, već i kroz akustiku, i elektriku i na bilo kojim drugim žicama, kako mi zovemo, i kroz druge žanrove koji se prepliću u muzičkom programu. Kao posebnu aktivnost treba pomenuti i Guitar visual art – pravimo izložbe u geleriji Sue Ryder. Ove godine imamo opet konekciju sa Beogradom sa proslavom našeg jubileja – 20 godina Guitar art festivala, tako da ćemo ustvari napraviti jednu retrospektivu vizuelnog identiteta proteklih Guitar art festivala i, naravno, konekcije sa Guitar art summer festom u Herceg Novom.

Drugog festivalskog dana planiran je koncert  klasične gitare, predstaviće se  Kempbel Dajmond iz Australije, sa gošćom,  Novljankom,  operskom pjevačicom, Amandom  Stojović. Koncert Dulse Ponteš planiran je na Kanli kuli 17. avgusta . Ona će nastupiti  sa Danijelom Kasaresom, flamenko gitaristom i Jelsi Herediom, kontrabasasitom. Ovaj trio predstaviće  najpoznatije aranžmane popularne fado dive  koje je radila  i sa maestrom Eniom Morikoneom. Jedino za ovaj koncert, ulazak će biti moguć uz kartu koja će koštati  20 evra, što je  za zvijezdu ovakvog renomea prihvatljivo, a cijena je formirana zahvaljujući između ostalog podršci koju festival dobija od Opštine i Turističke organizacije. Za sve ostale koncerte ulaz je slobodan.

Festival će biti nastavljen  na Trgu “Mića Pavlovića”  gdje publiku čeka bluz -rok and rol električna gitara  u izvođenju mađarskog Barna Peli tria. Pretposlednjeg festivalskog dana na istoj lokaciji  nastupiće sekstet “ Spona” iz Srbije, karakterističan po fuziji balkanske muzike sa elemntima flamenka. Kostas Kocolis, gost i prijatelj festivala iz Grčke  koga mnogi smatraju  jednim od  najvećih gitarista našeg vremena  imaće koncert na zatvarnju Guitar art summer festa, 20. avgusta na  Trgu Mića Pavlovića.

Gitar art donosi sjajan glavni i prateći programi, ocijenila je Gordana Porobić Krcunović, direktorka Herceg festa.

– Pored večernjih koncerata, tu su i prateći programi i noviteti koji su uključeni u programske sadržaje, ali ekskluziva ove godine jeste koncert jedne od najvećih portugalskih diva fado muzike Dulse Ponteš. Više od godinu pregovaramo  za gostovanje Dulse Ponteš i uspjeli smo. Nadam se da ćemo, i sigurno hoćemo, i dalje dobro sarađivati, a Guitar art summer fest  već je postao referenca za umjetnike iz regiona i svijeta…

U ime  Turističke organizacije Herceg Novi  govorila je Natalija Terzić  istakavši značaj festivala za Herceg Novi.

-Vrednujući isključivo kvalitet, Turistička organizacija Herceg Novi je i ove godine obezbijedila finansijsku podršku festivalu, kao što je to radila i prethodnih godina. To je naša obaveza i zadovoljstvo kada je riječ o festivalu od značaja za grad, kakav je Guitar art summer fest, koji gtreba da se čuva i njeguje, i ostane prepoznatljiv. Izuzev razvoju kulturnog turizma grada, on doprinosi promociji grada i daje značajan doprinos međunarodnom imidžu Herceg Novog kao destinacije sa bogatom kulturnom ponudom.

Podsjetićemo još jednom, Guitar art summer fest biće realizovan od 15. do 20. avgusta.

Tags

Повезане Вијести

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button
Close