ИздвојеноТуризам

NAŠA GOŠĆA – SARA BRIDŽ: HERCEG NOVI JE OČARAVAJUĆE MJESTO

Sara Bridž, blogerka iz Londona, vlasnica bloga Lady of Leisure, bila je gošća RTHN. Za Herceg Novi ranije nije znala, o njemu je čula po preporuci britanskog para, takođe blogera, a nakon dana provedenih u našem gradu, kaže da je Herceg Novi očaravajući. Intervju sa Sarom Bridž potpisuje kolega Vojislav Brajović.

Šta nam možete reći o vašem blogu?

-Blog koji vodim već pet godina daje informacije i ocjene o luksuznim hotelima i različitim destinacijama, koje sam posjetila. Putovala sam širom Velike Britanije i po svijetu i poželjela sam da podjelim svoja iskustva o mjestima koje sam posjetila i o ljudima koje sam upoznala na putovanjima. Osim luksuznih hotela, obišla sam i mnogo zanimljivih lokacija. Tako sam planinarila u na planini Maču Pikču u Peruu, a posjetila sam Papuu novu Gvineju, Las Vegas i mnoga druga mjesta.

Da li je neka od destinacija koje ste spomenuli ili možda neka druga ona koja vas je jednostavno očarala?

-Imala sam sreću da obiđem Antarktik sa norveškom brodskom kompanijom. To je bilo nevjerovarno iskustvo. Išli smo kroz Čile, Patagoniju, Kejp Horn i tako stigli na Antartik. Tamo sam provela tri sedmice i uzivala sa kitovima, pingvinima i fokama. Okruženje je prosto nevjerovatno i presrećna sam zbog tog iskustva.

I sada ste u Herceg Novom i Crnoj Gori. Šta vas je dovelo ovdje?

-To je dobro pitanje. Nisam prije čula za Herceg Novi, a i nisam znala puno o Crnoj Gori. Ipak zanimljivo je da sam sa svojom porodicom putovala širom Evrope i kao destogodišnjakinja posjetila sam bivšu Jugoslaviju. Međutim, na svom putovanju na Antartiku upoznala sam jedan bračni par, takođe, putujući blogeri koji su obišli različite svjetske destinacije. Oni su odlučili da se iz Britanije presele u Herceg Novi na godinu dana. Iz njihovog iskustva čula sam da je Herceg Novi jako interesantan, posebno u novembru, van turističke sezone. Zato sam odučila da dođem ovdje i ostanem nekoliko sedmica kako bih se upoznala sa vašim gradom.

I kako vam se sviđa ovdje?

-Herceg Novi je očaravajuće mjesto. Imala sam sreću sa vremenom, jer sam ovdje stigla krajem oktobra i bilo nevjerovatno toplo za ovaj period godine. Uspjela sam i da se okupam u zalivu, što je za ovaj period godine nevjerovatno.  Pejzaži su divni. Osim Herceg Novog, oduševljena sam Kotorom i Perastom, a i penjala sam se uz mnogo stepenica, po čemu su vaši gradi prepoznatljivi. Džogirala sam i vašim šetalištem. Sve u svemu, oduševljena sam dosadašnjim boravkom u vašem gradu i okruženju.

Kakav ste utisak stekli o našim ljudima ovdje. Koliko su susretljivi?

-Da naravno, ljudi su veoma susretljivi i žele da pomognu. Tu bih posebno istakla pruženu podršku Turističke organizacije Herceg Novog. Od momenta mog dolaska bili su fantastični. Dali su mi veoma korisne informacije, ali i vodili na mnogo lijepih lokacija o kojima sam već pisala na svom blogu, kao i o mjestima o kojima planiram da pišem. Zapravo, Turistička organizacija je omogućila moj boravak u vašem gradu. Oni su sa mnom stupili u kontakt preko bračnog para iz Engleske, takođe blogera, koji žive ovdje. Prije nekoliko godina vaša turistička organizacija, takođe, ih je pozvala u posjetu Herceg Novom. S obzirom da su se oni preselili ovdje, što dovoljno govori o njihovom oduševljenju vašim gradom i obalom, sasvim je bilo logično da vas i ja posjetim. Upravo to je ta zanimljiva veza između mog dolaska i pisanja o Herceg Novom.

Osim rada na vašem blogu bavite se i pisanjem za poznati britanski list Dejli Mejl, ali i za pojedine magazine u Velikoj Britaniji. Kako ste počeli saradnju sa ovom poznatom britanskom novinom i šta možete reći o ovom dijelu vašeg rada?

-U periodu kada sam radila kao novinar, započela sam saradnju sa nedeljnim izdanjem Dejli Mejla i tu sam radila oko 10 godina. Pisala sam tekstove o putovanjima, koji su se, takođe, našli na portalu ovog britanskog tabloida. Među mjestima, koja sam posjetila i o kojima sam pisala za Dejli Mejl su Majorka, Papau Nova Gvineja, Japan. Zbog toga se nadam da ću napisati tekstove o Herceg Novom i Crnoj Gori, koji bi bili objavljeni u Dejli Mejlu. Kako sarađujem i sa magazinom Travel Vikli, u kojima sam nedavno pisala o svojim posjeti Kubi i Nevadi, nadam se da će i oni objaviti moje tekstove o Herceg Novom.

Znači nadate se da će se vaši tekstovi o Herceg Novom i Crnoj Gori naći u Dejli Mejlu i magazinima sa kojima sarađujete?

-To je svakako moj plan, ali nekada je teško znati kakav će biti izbor urednika. Ono što mogu da potvrdim da je onima koji uređuju novine i magazine sa kojim sarađujem ovaj dio Evrope izuzetno interesantan. Kotor i Boka Kotorska su poznati na evropskoj mapi. Zbog toga mislim da bi bilo važno predstaviti čitaocima u Velikoj Britaniji mjesta, koju su manje poznata, kao što je Herceg Novi i njegovo okruženje, o kojem mogu reći samo najljepše. Ipak, ja sam već objavila tekst o Herceg Novom na mom blogu Lejdi of Ležure, u kojem sam pisala o mom boravku tokom prve sedmice posjete. Kao odgovor na ovaj tekst, već sam dobila brojne poruke na svom Tviter nalogu, kojima se izražava oduševljenje Herceg Novim, kao i savjetima o posjeti vašem gradu.

To je možda i najbolji poziv da se posjeti Herceg Novi?

-Da, apsolutno. Posebno kada je lijepo vrijeme. Ali i kada vremenski uslovi nisu najbolji, i dalje ima puno zanimljivih mjesta za vidjeti ali i interesantnih aktivnosti.

Planirate da ostanete u Herceg Novom do početka decembra. Šta planirate za ostatak vaše posjete našem gradu i obali?

-To je odlično pitanje. Mislim da ću obići i istražiti mjesta u kontinentalnom dijelu vaše države. Zaliv je divan, ali planinski vjenci izgledaju spektakularno. Zato mislim da je važno obići i taj dio i ljudima u Britaniji predstaviti i te predjele. Takođe, biće mi zanimljivo da obiđem ostatak vaše obale, jer sam primjetile brojne morske uvale, predivne plaže i hotele, koje želim da predstavim u svojim radovima. Blizu su i granice sa drugim državama, što mi omogućava da obiđem i da se bolje upoznam sa regionom u cijelini. Sve u svemu, moram priznati da sam malo zabrinuta da li ću uspjeti da vidim sve što bih željela, jer vaš grad, zaliv i region nudi mnogo zanimljivih lokacija, koje želim da posjetim.

Danas je veoma popularna promocija destinacija preko blogova i sajtova. Kao što ste i sami rekli na vašem putovanju upoznali ste bračni par koji se bave istim načinom promocije. Kako vi vidite ovaj način turističke promocije?

-Travel bloging je novi način turističke promocije raznih destinacija, a njegova predsnost je da bloger može da piše o onim stvarima koje se mu se sviđaju i kada to želi. Ja mogu da koristim onoliko fotografija i da pišem teksta koliko ja želim. Ali kada to radite kao novinar, onda sve zavisi od urednika i oni odlučuju o svakom dijelu potencijalnih članaka u medijima. Kao dodatnu prednost blogera istakla bi i činjenicu da na svom sajtu možete pisati o onim malim detaljima, koji su meni kao autoru zanimljivi, dok oni možda ne spadaju u informacije za koje je čitalac nacionalnih novina zainteresovan, a takođe uredništvo limitira veličinu teksta. Zbog toga ja mogu da pišem na primjer o fantastičnoj hrani. Upoznala sam ovdje čovjeka koji proizvodi svoj pršut i o tome sam mogla da napišem preko 1000 riječi, što bi u novimama bilo teško izvodljivo.

Spomenuli ste hranu. Kako vam se dopada naša kuhinja?

-Hrana je veoma ukusna. Probala sam vaš pršut koji je preukusan, a svidjele su mi se i domaće masline i sir. Za jedan od obroka sam imala veliku poriciju rižota od sipa, koji je bio fantastičan. S druge strane, vina su fantastična. Obišla sam i jedan vinograd sa kojeg se prostire divan pogled na zaliv i probala sam domaće vino, koje je ponavljam, fantastično. S ozbirom da nema puno crnogorskih vina u Britaniji moraću da ponesem svojim prijateljima da ih probaju.

Nakon Crne Gore i Herceg Novog, kakav vam je plan i da li već imate ideju koja je vaša sljedeća destinacija?

-Interesatno je da blogeri putuju širom svijeta, ali nemaju naviku da obilaze svoju zemlju, jer je njihova, kao i moja želja da istražim manje poznate i drugačije destinacije. Nikada nisam obišla Škotsku za potrebe pisanja na mom blogu. Zato nakon Božićnih i novogodišnjih praznika planiram da posjetim Škotsku. Kao i ovdje u Crnoj Gori, tako i Škotska ima puno lijepih planina, jezera i hotela o kojima želim da pišem na blogu. Tako da je Škotska prva na listi destinacija koje želim da posjetim u sljedećoj 2020. godini.

Foto i tekst: Vojislav Brajović/RTHN/ https://aladyofleisure.com/exploring-herceg-novi/ fotografije zaštićene autorskim pravima Sarah Bridge

Tags

Повезане Вијести

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button
Close