ДруштвоИздвојено

NEBOJŠA MANDIĆ: HERCEG NOVI JE MOJE SRCE!

Baš kako je obećala Viktorija Samardžić niže razgovore – odgovore u rado čitanoj rubrici “Srce bira Herceg Novi”. Od nedelje do nedelje pratimo vješto zapisana kazivanja onih koji žive u Novom i onih koji Novi vole jer su tako odabrali – srcem. Današnji sagovornik je Nebojša Mandić.

Piše: Viktorija Samardžić

Naš poznati novinar i organizator brojnih kulturnih manifestacija u gradu – Nebojša Mandić, za rubriku „Srce bira Herceg Novi“, govori o popularnom Hercegnovskom strip festivalu koji se održava kod nas već trinestu godinu, iznosi svoje ovogodišnje utiske, zbog čega mu je beskonačna radost i sreća probuditi se u Novome, te koji mu je najveći izazov ovdje. Nebojša je rođen 02. juna 1969. godine u Herceg Novom. Radio je u Ministarstvu spoljnih poslova i evropskih integracija, na radio-televiziji Vijesti, TV Budva, magazinu Monitor, Sportskim novostima, a suvlasnik je i kourednik popularnog sajta Herceg Novi cool. Trenutno je PR Hercegnovskog Strip Festivala.

 

U nastavku saznajte zbog čega njegovo srce bira Herceg Novi…

Jedan od organizatora ste  Hercegnovskog strip festivala, koji se održava  već trinest godina… Kad sve saberete i  oduzmete – šta za vas predstavlja ova manifestacija?

Hercegnovski strip festival je dostigao nivo jedne od najpoznatijih manifestacija posvećenih devetoj umjetnosti u ovom dijelu Evrope. Taj status je stekao zahvaljujući velikom  zalaganju, izuzetno ozbiljnim radom i totalnoj predanosti Nikole Ćurčina, Jovana Subotića i mene, ali ništa se ne bi moglo napraviti da nije naš ogromne ljubavi prema stripovima, umjetnosti i ovom gradu – prema tome HSF za mene predstavlja ljubav, umjetnost i moj grad.

Koji vam je omiljeni strip?

To znaju svi – Korto Malteze, i nije samo omiljeni strip, to je moje omiljeno umjetničko djelo uopšte.

Kako ste zadovoljni ovogodišnjim festivalom?

Kao i svake godine, tako i ovog puta  mislio sam da se festival ne može napraviti bolje, kvalitetnije i spektakularnije od onog posljednjeg. Međutim, svake godine iznenadimo sami sebe i napravimo iznova bolji festival, tako da mogu da kažem da smo i ovog puta prezadovoljni kako je sve proteklo.

Da li nam možete otkriti šta spremate za sledeću godinu?

Pa ono što mogu reći da Hercegnvoski strip festival naravno već sprema i 14. izdanje i da imamo nacrt sljedećeg izdanja. Mi to radimo tako da se cijele godine sve priprema za septembar, ali i za zimski strip vikend koji ćemo i ove godine realizovati. Pojedinosti još uvijek ne mogu otkriti, ali mogu sa sigurnošću reći da vas HSF neće nikada iznevjeriti.

Zbog čega ste odlučili da baš u Novom živite?

Uh, to je vrlo komplikovano pitanje, jer živjeti u Herceg Novom nije odluka to je potreba. Prije svega ovo je postojbina moje porodice, što ne mora biti presudno i da se ja odlučim da živim ovdje, ali jednostavno iako sam dosta putovao i privremeno živio i u drugim mjestima i drugim državama, nekao je Dom samo ovdje u Herceg Novom, na obali ovog predivnog zaliva.

Šta za vas predstavlja jutro u Herceg Novom?

Jutro je inače dio dana koji najviše volim, pa kada je još jutro u gradu koji najviše volim, onda je to beskonačna radost i sreća zbog saznanja da su taj dio univerzuma i taj momenat moja sadašnjost i život.

Najljepši trenutak koji vam se ovdje desio je…?

Mnogo je takvih, jako je teško i nazahvalno izdvojiti jedan, jer nastojim da mi je svaki trenutak ljepši od prethodnog.

Koji vam je dio Novog najljepši i zbog čega?

Novi je ono što volim, Novi kao cjelina, kao entitet sa svojom dušom formiranom korelacijom Jadranskog mora, padina Orjena, kulturno-istorijskom zaostavštinom i mentalitetom i svaki dio Novog je najljepši u određenim momentima i raspoloženjima.

Šta vas to posebno oduševljava u gradu „mora, zidina i kula“?

Ono što je ovom gradu dalo epitete – grad umjetnika, grad zelenila, grad za koji je jedan od najvećih muzičara ovih prostora, Vlatko Stefanovski rekao – Herceg Novi je cool.

Koji  bi bio po vama najveći izazov ovdje?

Najveći izazov je vidjeti Herceg Novi sa mora i ostati ravnodušan, to je nemoguće.

Zbog čega vaše srce bira Herceg Novi?

Ne, moje srce ne bira Herceg Novi, Herceg Novi je moje srce

Tags

Повезане Вијести

Један коментар

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button
Close