ДруштвоИздвојено

NEDELJA ĆE BITI RADNA ZA KIOSKE ZA PRODAJU ŠTAMPE

Shodno izmjenama Zakona o unutrašnjoj trgovini kojima je predviđeno da se trgovina na veliko i malo ne može obavljati nedeljom i praznicima, sutra će biti prva neradna nedelja. Ipak, biće radna za specijalizovane prodavnice i kioske za prodaju štampe.

Iz Ministarstva ekonomije juče je upućen dopis izdavačima, distributerima i prodavačima dnevnih novina u kojima je pojašnjeno da je smisao i svrha izuzetka iz člana 35 a Zakona o unutrašnjoj trgovini koji se odnosi na rad nedeljom i u dane praznika u kioscima za prodaju novina bila je da se građanima, radi ostvarivanja javnog interesa i prava na informisanje, omogući nesmetan pristup štampi.

Ove nedjelje će se, kako su trgovine obavijestile izdavače, novine prodavati na 309 prodajnih mjesta, a prošle nedelje prodavane su na 869 prodajnih mjesta.

-U suprotnom, došlo bi do ograničavanja garantovane slobode štampe, što bi nesporno ugrozilo javni interes iskazan kroz potrebu građana da imaju nesmetan pristup štampi – naglašeno je u saopštenju.

Prva neradna nedelja za trgovine je sutra, 20. oktobar, a pojedini  poslodavci  smatraju da će to imati negativne efekte na njihovo poslovanje, dok jedan broj smatra da se posao može kvalitetno organizovati kako bi zaposleni bili nedeljom slobodni. Tekst možete pročitati na https://radiohercegnovi.net/prva-neradna-nedelja-za-trgovce-20-oktobra/

Uprava za inspekcijske poslove pozvala je preduzeća da, poštovanjem propisane obaveze, daju doprinos potpunoj primjeni Zakona o unutrašnjoj trgovini, kojom se  uvodi neradna nedelja u trgovini.

Za nepoštovanje Zakona, predviđena je kazna od 1.000 do 10.000 eura za kompaniju, a za odgovorno lice od 200 do 500 eura.

Tags

Повезане Вијести

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button
Close