Култура

NEMANJA ĐURIĆ NAGRAĐEN NA KONKURSU “LUBARDA KAO INSPIRACIJA”

U saradnji sa Fondacijom Petar Lubarda, i ove godine je obilježena godišnjica smrti Petra Lubarde, jednog od najznačajnijih naših slikara 20. vijeka. Učenici SMŠ “Ivan Goran Kovačić” posjetili su njegovo spomen obilježje u starom gradu, a juče je na Cetinju otvorena izložba “Lubarda kao inspiracija”.

Povodom 46 godina od smrti velikog umjetnika Petra Lubarde, grupa hercegnovskih srednjoškolaca, čiji su izborni predmeti umjetnost i vizuelne komunikacije, obišla je jutros spomen obilježje na Karači, kazala nam je njihova profesorica Ksandra Popović. Evocirajući uspomene na jednog od osnivača i direktora hercegnovske Umjetničke škole, položili su buket mimoze na Lubardinu bistu, koja je postavljena 2007. godine a rad je kanadskog akademskog vajara Dušana Ivančevića.

Učenik četvrtog razreda gimnazije SMŠ “Ivan Goran Kovačić” Nemanja Đurić, čija je mentorka profesorica Popović, dobitnik je druge nagrade na izložbi učeničkih radova u okviru konkursa “Lubarda kao inspiracija”. Oni su juče u Biljardi na Cetinju prisustvovali otvaranju izložbe, koja prati Lubardinu misao “Ja sam ja i slikam svijet po svojoj volji”. 

Na izložbi, koju je otvorila istoričarka umjetnosti Ljiljana Zeković, predstavljeno 57 radova učenika sa Cetinja, iz Herceg Novog, Nikšića, Danilovgrada i Rume, različitog tematskog sadržaja i likovno-jezičkog izraza, izrađenih u raznorodnim materijalima i tehnikama.

Odlukom stručnog žirija, prvu nagradu dobila je Anja Vujačić, učenica Gimnazije „Stojan Cerović“ iz Nikšića, drugu nagradu Nemanja Đurić učenik gimnazije SMŠ „Ivan Goran Kovačić“ iz Herceg Novog i treću Katarina Kastratović, učenica Sednje likovne škole „Petar Lubarda“ sa Cetinja, dok je učenica te škole, Klaudija Jovana Tofan, dobila specijalnu nagradu žirija.

Izložba, koju su organizovali Narodni muzej Crne Gore i Fondacija Petar Lubarda, kao i prethodnih godina, trebalo bi da bude priređena u svim gradovima iz kojih su učesnici konkursa.

 

Tags

Повезане Вијести

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button
Close