Друштво

NESTABILAN TEREN ZATVARA I OŠ “MILAN VUKOVIĆ”-OKO 700 UČENIKA ĆE U SEPTEMBRU BITI RASPOREĐENO PO DRUGIM ŠKOLAMA

Osnovna škola “Milan Vuković” neće raditi naredne školske godine, odlučeno je na jučerašnjoj sjednici Vlade Crne Gore. Razlozi zatvaranja su nestabilnost terena i oštećenost zgrade u kojoj je prethodne godine boravilo preko 700 učenika. Dalje aktivnosti obezbjeđivanja nesmetanog nastavnog procesa i mjere sanacije preuzeće Ministarstvo prosvjete.

Na objektu škole vidljivo je slijeganje unutrašnjih podova i spoljašnjeg terena kao i pukotine različitih širina na konstruktivnim i nekonstruktivnim elementima. U oštećenost zgrade uvjerio se i ministar prosvjete Predrag Bošković prilikom nedavne posjete, pa je ovo pitanje aktuelizovano. Vlada je usvojila predlog Ministarstva da se nastava u 2016/17 ne može obavljati u Osnovnoj školi “Milan Vuković”, potvrdila je za Radio Herceg Novi i naš Portal pr Ministarstva prosvjete Marija Jovović:

-Bezbjednost zaposlenih i djece u ovoj vaspitno-obrazovnoj ustanovi je na prvom mjestu. Nalaz Građevinskog fakulteta je pokazao da postoji opasnost i da bezbjednost u objektu nije na nivou na kojem treba da bude, te je na osnovu toga donijeta odluka da se škola zatvori dok se ne realizuje sanacija i terena i zgrade, informiše Jovović.

Procijenjena vrijednost izrade i revizije tehničke dokumentacije koja uključuje i neophodna geomehanička istraživanja je 80.000,00 eura. U cilju što bržeg rješavanja problema koji će nastati prekidom rada  OŠ „Milan Vuković“ Vlada je naložila da se u što kraćem roku pristupi izradi tehničke dokumentacije i izvođenju radova na rekonstrukciji objekta zadužbine porodica Bošković – Đurović – Laketić, odnosno škole u Srbini. Ministarstvo prosvjete je rekonstrukciju ovog objekta već predložilo u Kapitalnom budžetu za 2017. godinu, a za obrađivača i revidenta Glavnog projekta rekonstrukcije biće obezbjeđen iznos do 30.000,00 €.

-Čekamo izvještaj nadležne komisije koja se bavi procjenom terena. Sredstva su obezbjeđena za dalje aktivnosti, a od nalaza ekspertske komisije zavisiće dalji radovi. Vjerovatno će to biti sanacija klizišta, škole i možda još nekih dodatnih objekata, objašnjava Jovović.

S obzirom da su škole u Herceg Novom prebukirane na pitanje kako će i gdje rasporediti djecu iz savinske škole, Jovović odgovara da su u Ministarstvu već pravili plan i našli određene mogućnosti:

-Našli smo određene prostore u ostalim vaspitno-obrazovnim ustanovama na području grada. Nemamo tačan podatak koliko će dugo sanacija trajati jer to zavisi od ekspertskih izvještaja i toka samih radova. Napominjem da će Vlada i Ministarstvo preduzeti sve što je potrebno da se djeca što prije vrate u školske klupe u svojoj školi na Savini. Do tada će troškove prevoza do mjesta na kojima su raspoređeni i za zaposlene i za djecu snositi Ministarstvo prosvjete.

Zbog hitnosti riješavanja problema pristupiće skraćenim postupcima Javnih nabavki i odabiru izvožača radova za šta je zaduženo Ministarstvo održivog razvoja i turizma – Direkcija javnih radova.

NA SJEDNICI VLADE I O VRTIĆU NA SAVINI

[image_with_text image=’http://www.radiohercegnovi.net/wp-content/uploads/2016/07/vrtic-savina-12.jpg’ title=” title_color=” title_tag=”]

 

Na jučerašnjoj sjednici Vlade bilo je riječi i o objektu JPU “Naša radost” na Savini koji je takođe iz bezbjedonosnih razloga zatvoren.

Po nalogu Ministarstva prosvjete urađen je elaborat koji u zaključcima donosi da objekat nije bezbjedan za korišćenje zbog ugrožene nosivosti konstrukcije objekta, ne samo pri dejstvu zemljotresa ili aktiviranju klizišta već i pri dejstvu gravitacionog opterećenja. Da bi objekat bio bezbjedan, neophodno je izvesti ozbiljne sanacione radove (što ekonomski nije opravdano) ili izgraditi novi objekat. Elaborat je dostavljen KfW Banci koja će dati  mišljenje da li će se finansirati gradnja novog objekta ili će se renovirati postojeći iz ovog kredita, s obzirom da je u vrtiću na Savini planirana rekonstrukcija u okviru projekta „Program energetske efikasnosti u javnim zgradama”.  Procijenjena vrijednost izrade projektne dokumentacije iznosi 25.000,00 €, dok je procjenjena vrijednost radova na sanaciji ovog klizišta oko 400.000,00 €.

Tags

Повезане Вијести

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button
Close