ИздвојеноПолитика

НИКОЛА САМАРЏИЋ: ВЛАСТ МОРА БИТИ ОДГОВОРНА ПРЕМА ГРАЂАНИМА КОЈИ СУ ЈОЈ УКАЗАЛИ ПОВЈЕРЕЊЕ

Новоизабрани предсједник Скупштине општине Херцег Нови Никола Самарџић сматра да је договор који су постигли у коалицији на власти прилика за нови почетак и редефинисање односа међу њеним чланицама. Подсјећамо,  Самарџић је на ту функцију изабран 29. јануара, у трећем наставку 12. редовне сједнице, као компромисно рјешење чланица коалиције, након несугласица између Новске листе и ДФ-а око предлога кандидата. Демократе су тако двије и по године након формирања власти са ДФ-ом, Новском листом,  СНП-ом и коалицијом СДП/Ура,  преузели и законодавну власт у Херцег Новом.

Како ви видите протекла дешавања која су довела до несугласица унутар коалиције око избора предсједника СО и да ли сте имали дилему да прихватите ову функцију?

Као сто сте и сами рекли,након двије и по године  Демократама је припало и мјесто предсједника Скупштине. Морам напоменути да је, по тадашњим резултатима избора, и по такозваном Донтовом количнику, то мједсто и тада, математички припадало Демократама. Ми смо тада показали једну ширину и толеранцију, а све у циљу, да би лакше дошли до најбољег могућег коалиционог споразума, који би свима одговарао, како је и било.  Сви смо били поносни да смо  брзо досши до добрих рјешња и што се локална власт тада формирала у рекордном року за црногорске прилике.

Међутим, у току ове двије године  дошло је до одређених промјена у коалицији, и сто се тиче снаге, и што се тиче неке процјене, па је, што је такође разумљиво у политици, дошло до неслагања око неких кадровских рјешења. С обзиром да кандидат ДФ није могао добити потребму већину, дошло се до политичког договора да и мјесто предсједника Скупштине  припадне Демократама. Ја у томе видим прилику за нови почетак, за неко редефинисање односа  и неку нову снагу коалиције на власти. Из овога смо  изашли бистрије главе, мудрији и надам се још снажнији и јачи.

Ја лично, нисам имао дилему, да ли да прихватим понуђену функцију, јер сам и у  политику ушао да дам све своје снаге да мијењам систем на боље. Ово је за мене изазов, који ћу, надам се,  успјешно савладати и водити засиједања у складу са законом, пословником и статутом.

Подсјетићу авс да су Демократе од самог почетка биле најзначајнији фактор стабилности локалне власти у Херцег Новом и да смо и у овој ситуацији траижли најбоља рјешења да се превазиђе овај проблем.

Драго ми је што сам добио подршку у овом моменту од своје партије  и  свих коалиционих партнера  што је још један доказ  да су сви учесници власти у нашем граду на крају показали да је свима у овом моменту најважније да се сачува, по мени, најуспјешнија опозициона власт у Црној Гори.

Очигледно је, барем по ономе што смо виђели током два дана засиједања Скупштине уз неколико прекида, да није било лако доћи до договора. Након сједнице Борис Сеферовић из ДФ-а, коме по коалиционом споразуму из 2017. припада функција предсједника, је казао да је ријеч о привременом рјешењу којим ће се обезбиједити легално функционисање Скупштине у наредних пар мјесеци, током којих ће  на политички одговоран начин уредити даље функционисање коалиције. Да ли је тачно да сте на тој функцији као привремено рјешење?

Као што и сами знате ми смо ушли у трећу годину власти, тако да се само по себи подразумијева да је ово привремено рјешење, јер нас врло брзо очекују нови локални избори. У оквиру овог договора је прецизирано и то да у наредних 5-6 мјесеци пратимо како функционишу нова рјешења и да се након тога поново састанемо и процијенимо шта је најбоље за убудуће урадити.

У сваком случају оно што је звијезда водиља  и главна мисао за мене, је да власт мора бити стабилна и одговорна према грађанима који су нам дали повјерење. Ни једног тренутка функционисање коалиције не смије бити угрожено, не због власти као такве, већ због одговорности према грађанима, који у нас вјерују и према пројектима који су започети и  не смију се доводити у питање.

До сада се сједнице нису одржавале често, једном у три мјесеца, да ли ће динамика бити другачија и да ли планирате да чешће заказујете сједнице?

Динамика одржавања сједница  не зависи само од првог човјека Скупштине, већ од извршне власти, њихове ангажованости за доношењем нових предлога одлука, иницијатива, као и од иницијатива самих одборника да сазову неку Скупштину. На мени је да подстичем извршну власт на ажурност, неке информације се морају поднијети јавности, извјештаји о раду, планови рада предузећа,установа итд.

Такође, мој задатак је  да ослушкујем иницијативе које долазе од грађана, НВО сектора, да Скупштина одговори, у складу са надлежностима, на актуелне потребе града и грађана.

Били сте одборник у протеклом периоду, какав је по Вашем мишљењу однос међу одборницима позије и опозиције, колики је степен уважавања, толеранције?

Степен уважавања је на завидном  нивоу и у том  дијелу немам  приговора. Парламент је мјесто сучељавања, неслагања, повишених тензија, и  нормално је чути добацивања, повишене тонове. Чак и у много развијенијим демократским друштвима, то су нормалне појаве у парламентарном животу. У сваком случају парламент се води и сазива на основу Статута и Пословника којег ћу се ја као предсједник строго придржавати.

Које су најважније одлуке обиљежиле досадашњи рад локалног парламента, по Вашем мишљењу?

У предходних двије и по године је донесено на стотине битних одлука за даљи развој града а најважније одлуке биле су свакако доношење новог Статута и пословника, грба и заставе нашег града, доношење  ПУПа, као и усвајање одлука које имају јавни интерес (аутобуска станица, гаража, путна и водоводна инфраструктура за Луштицу) поравнање за ЛЕД расвјету и колектор и да не набрајам све оно што су стратешка опредељења града која су се кроз одлуке Скупштине потврђивала у предходном периоду.

Шта можемо да очекујемо до краја године, које важне одлуке ће се наћи пред одборницима?

Програм рада Скупштине за 2020. годину је усвојен на последњој сједници, тако да ћу се тог програма максимално придржавати иако сам свјестан да ће поред њега и бројне друге одлуке од значаја за наш град доћи на дневни ред.  Пуно је одлука о којима ћемо до краја године расправљати, а ја бих издвојио дугоочекивану Стратегију развоја Општине Херцег Нови за период од 2020. до 2027. године, која ће послије толико чекања и обећања од многих прије нас доћи у току ове године на усвајање. Такође се надам да ће кроз јавно приватно партнерство на потврђивање у Скупштини ићи и пројекат аутобуске станице, коју многи наши суграђани већ деценијама очекују.

Tags

Повезане Вијести

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button
Close