ДруштвоИздвојено

НКТ: НОВЕ ПООШТРЕНЕ МЈЕРЕ У ПОЈЕДИНИМ ГРАДОВИМА, У ХЕРЦЕГ НОВОМ БЕЗ ПРОМЈЕНА

Национално координационо тијело за заразне болести (НКТ) данас је на сједници  одлучило на предлог Института за јавно здравље Црне Горе (ИЈЗ) и више општинских кризних штабова да од понедјељка почне примјена нових рестриктивних епидемиолошких мјера зависно од епидемиолошке ситуације у свакој од локалних самоуправа, саопштено је из Владе Црне Горе.

“Према методологији ИЈЗ, коју је данас усвојило НКТ, основа за доношење одлука о рестриктивним мјерама засниваће се на праћењу стопа четрнаестодневне кумулативне инциденције (КИ). Ова стопа и њено кретање, која у епидемиологији представља мјеру ризик оболијевања, добија се подјелом броја нових случајева инфекције коронавирусом бројем становника локалне самоуправе и изражава на 100.000 становника”, истиче се у саопштењу НКТ.

У локалним самоуправама у којима је 14-дневна стопа мања од 400, настављају се стриктно поштовање и строга контрола спровођења важећих епидемиолошких мјера. У Херцег Новом та стопа износи 139,32.

У локалним самоуправама у којима је 14-дневна стопа између 400 и 799, уз важеће мјере уводи се ограничење рада угоститељских објеката до 22 сата.

Ограничавање услова рада угоститељских објеката тако што је уз важеће епидемиолошке мјере дозвољено да за једним столом и у објекту и изван њега (терасе, баште и сл.) буду највише двије особе; и Обавеза стриктног поштовања размака од најмање један метар од столице до столице када лица сједе за столовима и окренути су леђима једни другима.

У локалним самоуправама у којима је 14-дневна стопа између 800 и 1.199 уз важеће мјере, забрањује се рад угоститељских објеката (ресторани, кафане, кафетерије, хотелски ресторани) осим за госте хотела; забрањује се окупљање у објектима становања лицима која нијесу чланови заједничког породичног домаћинства.

У локалним самоуправама у којима је 14-дневна стопа већа од 1.200 уз важеће мјере, забрањује се излазак из објекта становања од 22:00 до 05:00 (уз дефинисане изузетке који су важили и приликом раније мјере: дјеца са поремећајима из аутистичног спектра; лица која користе инвалидска колица, у пратњи једног лица, највише 60 минута дневно; лица која обављају редовне радне задатке у дјелатностима дозвољеним наредбама; запослене код страних дипломатско-конзуларних представништава; лица која пружају услуге од јавног интереса, а незамјенљив су услов живота и рада грађана (здравство, инспекцијски органи полиција, војска, службе безбједности, ватрогасне службе, комуналне службе, медији – укључујући лица која гостују у медијским емисијама, пољопривредне дјелатности на газдинствима и сл.), што се доказује потврдом коју издаје послодавац; особе које његују лица која усљед болести, стања или посљедица повреде нијесу способна да самостално обављају свакодневне животне активности, што се доказује потврдом коју издаје изабрани доктор ових лица; те лица која изводе кућне љубимце, највише 60 минута дневно;

Забрањује се рад угоститељских објеката (ресторани, кафане, кафетерије, хотелски ресторани) осим за госте хотела;

Забрањују се посјете по кућама лица која нијесу чланови истог домаћинства.

У саопштењу се наводи да стопу КИ утврђује ИЈЗ и објављује на свом Интернет сајту и то једном седмично, суботом прије подне.

“Примјена рестрикција зависно од утврђене стопе КИ, почиње трећег дана од утврђене стопе КИ односно понедјељком у 00:00 сати. Одлука о евентуалном ублажавању мјера доноси се по аутоматизму сваких 14 дана у зависности од кретања вриједности стопа док се анализа пооштравања мјера врши на седмичном нивоу у складу са кретањем стопа”, наводи се у саопштењу

Према тренутним подацима, који не обухватају новообољеле који ће бити откривени до краја данашњег дана, најоштрије мјере од понедјељка почињу да се примјењују у Никшићу, Беранама и Андријевици.

Почетак школске године

Из НКТ су навели да су разматрајући епидемиолошку ситуацију и услове за предстојећи почетак школске године, задужили Министарство просвјете да интензивира активности и да до понедјељка (28. септембра 2020.) сагледа и утврди све релевантне параметре и подробно информише јавност о свим аспектима почетка школске године.

“Надлежни инспекцијски органи, прије свега Санитарно-здравствена инспекција, задужени су да до почетка школске године изврше надзор испуњености услова за редовно погађање наставе у контексту поштовања епидемиолошких мјера. Са циљем спречавања ширења коронавируса међу дјецом и ђацима НКТ је одлучило да измијени одговарајућу наредбу тако да обавеза ношења заштитних маски важи за дјецу старију од пет година”, казали су из НКТ.

Инспекцијски органи да помно контролишу поштовање мјера

НКТ је поручило да су инспекцијски органи, како на државном тако и на локалном нивоу, још једном позвани да досљедно и у континуитету надзиру спровођење важећих епидемиолошких мјера и да о резултатима контрола редовно извјештавају јавност.

Наводи се и да је НКТ предложило да Министарство здравља донесе одлуку о новчаној награди запослених у здравству који раде са КОВИД-19 пацијентима.

Tags

Повезане Вијести

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button
Close