ИздвојеноКултура

НОЋ СЈЕЋАЊА НА ДАРИНКУ МАТИЋ МАРОВИЋ

Концертом који је  НВО „ Фортуна“ приредилаа синоћ на Канли кули одато је поштовање  недавно преминулој  Новљанки, прослављеној диригенткињи,  професорици,  Даринки Матић Маровић. Обиљежен је и термин  6.  Међународног фестивала хорова  од кога се због епидемије корона вируса ове године одустало.

Подсјетићемо,  Даринка Матић Маровић   отворила је   први  Међународни  хорски  фестивал, 2015. године а током девет година била је члан организационог тима међународног фестивала соло пјевања „Бруна Шпилер“ у Херцег Новом. Поздрављајући публику и учеснике програма директорица НВО „Фортуна“ Нада Караџић нагласила је да је професорица Матовић  цио свој живот посветила музици и била својим студентима инспирација и узор.

– На тренутак опет ће  вечерас оживјети њен јединствен немирни дух и бити овдје вечерас са нама. Импресивно животно дјело, лична аутентичност, харизма, снага да буде своја, посебна. Њена бескрајна љубав према музици, радости и животу чинили су је толико различитом од свих људи које срећемо. Својим бројним умјетничким квалитетима и великим радом којим је увијек тежила савршенству, стварала је чаролију на сцени, а страст за умјетношћу знала је да пренесе на све нас. Говорила је: „Најважније је да човјек кроз свој рад обезбједи своје насљеднике, а ја их имам много и у педагогији и на сценама. Посвећеност младима и љубав коју међусобно размјењујемо представља нешто најљепше на свијету. Свуда су моји студенти!“  У својој дугогодишњој и успјешној каријери, утиснула је дио себе дубоко и трајно у душе свих њених студената. Живот професорице Даринке је окончан али за собом је оставила пут славе, дивљења и поштовања, рекла је Караџић.

Програм су на Канли кули отвориле сопранисткиња Маријана Шовран и за клавиром Лидија Молчанова, а касније истакле да је сјећање на професорицу Дару све опет окупило на истом мјесту на коме је она прије двије године наступала са својим хором Kолегијум музикум.

Дугогодишња сарадница Даре Матић Маровић, примадона, професор емеритус Радмила Смиљанић, у Новом такође стални члан организационог тима фестивала „Бруна Шплер“, професорица пјевања на Kонзерваторијуму за глазбу и балет из Љубљане, Едита Гарчевић Kожељ, професор и диригент Радован Паповић, професорица са Цетињске академије Александра Kнежевић упутили су писма подршке организатору и честитке поводом концерта. У програму су наступили и херцегновска клапа  Кастел Нуово и Српско пјевачко друштво Јединсво из Котора.

Можда најбољу оцјену  овог концерта,осим задовољне публике, дала је  Александра Паладин, музиколог, доктор наука из области студија медија.

– Част је бити у граду који гради своју традицију хорског пјевања и који шесту годину за редом одржава тај континуитет   да пред своју публику, своје суграђане доводи значајне хорске ансамбле те данас са сигурношћу можемо да кажемо да Херцег Нови јесте град који се на хорској свјетској сцени позиционира као значајно мјесто окупљања хорова.

Према њеним ријечима  вече је  било посебно јер  је све окупила „Дара Матић Маровић, умјетница која је у сваког музичара у Црној Гори, Србији, земљама региона уткала дио себе, као професор, диригент и као умјетник.“

– Оставила је траг и на европским  и свјетским сценама.У свом великом диригентском загрљају, монументалном,  Даринка Матић Маровић окупила нас је,  умирила је вјетар у својој Боки, довела  нас је овдје да оним што јесте наш посао и наш живот – музика, дарујемо себе  – њој. И сада, као и док сам долазила, осјећала сам као да ме прати, а ми смо ту и желимо да јој покажемо шта је то што смо све добили и упили од ње, коментарисала је  Паладин.

Tags

Повезане Вијести

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button
Close