ДруштвоКултура

Nova knjiga Lazara Seferovića „Likovno nebo iznad Herceg Novog“ u četvrtak pred novskom publikom

Povodom 70 godina od osnivanja Umjetničke škole u Herceg Novom, u kojoj je tokom dvije decenije rada nastavu pohađalo 453 učenika, a 314 i završilo, profesor, istoričar umjetnosti i publicista Lazar Seferović objavio je novu knjigu  „Likovno nebo iznad Herceg Novog“.

Ova publikacija na 420 strana,  obogaćena sa 750 reprodukcija, fotografija i priloga,  biće predstavljena u četvrtak  u Dvorani „Park“.  Tim povodom  danas je održana konferencija za novinare, na kojoj je autor istakao da je Umjetnička škola utemeljila u Herceg Novom mediteranski duh likovnosti Crne Gore i da je cilj objavljivanja knjige, pokušaj da se ona vrati  u tokove istorije.  U knjizi su, kako je prof. Seferović objasnio, korištene ocjene likovnih kritičara, istoričara umjetnosti i slikara koji su pisali o vrsnim crnogorskim umjetnicima i kroz njihovo stvaralaštvo govorili o značaju Umjetničke škole.

-Zato sam obilno koristio njihove ocjene i procjene, citirajući ih kao jedino mjerodavne i u pravo vrijeme kazane, jer su doprinjeli afirmaciji naših umjetnika u zemlji i inostranstvu. Zato mogu da kažem, da su zapravo oni napisali ovu knjigu-kazao je profesor Seferović, najavljujući da će u četvrtak novska publika čuti više detalja o osnivanju, radu i gašenju nekada čuvene Škole.

Knjiga je, kako je rekao, posvećena velikom slikaru Petru Lubardi, koji je utemeljio i bio prvi direktor Škole, kroz koju je prošao zamašan broj nezaobilaznih ličnosti, stvaralaca,  jedinstvenih umjetničkih iskaza.

Na konferenciji je govorio i bivši đak Umjetničke škole, istoričar umjetnosti  Bogdan V. Musović.  On je i jedan od onih koji su profesora Seferovića podsticali da napiše ovu knjigu, a na konferenciji se osvrnuo na nekoliko anegdota i zapisa koji su vezani za dva značajna imena Petra Lubardu i Živka Nikolića. Musović je pročitao i dio iz svoje neobjavljene  knjige „Izujedana škorpija“.

-Činjenica da prof. Seferović već dugo godina ne dopušta da se odvojimo od vremena  koje je trasiralo nekoliko pravaca u umjetnosti, bio je dovoljan razlog da Opština Herceg Novi bude pokrovitelj i ove njegove knjige, kazala je sekretarka za kulturu Tamara Lepetić. Ona je naglasila da djelima Lazara Seferovića, sa ponosom predstavljaju grad i državu.

Moderator konferencije bila je novinarka Rada Đaković.

Na promociji knjige, koja je planirana 7. aprila u 20 sati u Dvorani „Park“, osim autora govoriće,  Ljiljana Zeković, Petar Ćuković, Anastazija Miranović, Zdravko Vučinić, Slobodan Bobo Slovinić, Bogdan V. Musović, Bosiljka Pušić, Minja Kusovac i Vujica Ognjenović.

Tags

Повезане Вијести

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Прочитајте Још
Close
Back to top button
Close