ЕкономијаИздвојено

NOVAC OD PRODAJE IMOVINE U HERCEG NOVOM VEKTRA BOKA PREBACILA NA VEKTRA INVESTMENTS

Menadžment Vektra Boke od 1. septembra 2018. do 1. septembra ove godine prodao je nekretnine u Herceg Novom za oko 6, 7 miliona eura, od kojih su skoro pet miliona prebacili na račun firme Vektra Investments na ime pozajmice i cesije, saopštili su na današnjoj konferenciji za novinare advokat i punomoćnih bivših radnika Vektra Boke Jovan Pejović i Ranko Martinović iz NVO Udruženje za implementaciju prava. Kako su istakli, time je Vektra Boka prekršila Zakon o privrednim društvima ali i odluku Ustavnog suda od prošle godine po kojoj se potraživanja radnika moraju isplatiti u prvom isplatnom redu.

Martinović je kazao da menadžment Vektra Boke sve radi kako bi izigrao radnike a kao sporno izdvaja i postojanje dva računa na koja je lijegao novac od prodaje iako je Vektra Boka bila zvanično u blokadi.

– U vrijeme u kome su bile ove isporuke novca Vektra Boka je bila u blokadi. Međutim iz ovog izvještaja se vidi da VB ima dva računa i da je novac od prodaje lijegao na oba, NLB i Prva banka, što je po zakonima nedozvoljeno jer kada se stavlja blokada onda ona ide na sve račune privrednika. Jedan račun je uvijek bio u funkciji za šta nema zakonskog osnova-rekao je Martinović i istakao da su novcem od prodaje imovine mogli biti namireni svi povjerioci Vektra Boke.

Martinović je precizirao šta je Vektra Boka prodala za godinu,   zemljište na Luštici, KO Mrkovi za  1, 1 milion eura od čega je 1, 055 leglo na račun Vektra Investments. Takođe zemljište na Luštici, KO Radovanići za 3, 3 miliona od čega je 3, 1 milion eura prebačen na račun firme u Podgorici. Prodati su teniski tereni na Toploj za oko 1, 4 miliona od čega je 100 hiljada uplaćeno na račun Vektra Investmenst a na osnovu ugovora o cesiji još 120 hiljada. Prodat je i objekat na Milašinovića plaži Pipls, za oko 850 000 eura  od čega se 441. 000 isplaćuje  po ugovoru o cesiji Vektri Investments.

-Ovo su dokazi koji su relevantni i koji se ne mogu pobijati-kazao je Martinović.

Za Jovana Pejovića riječ je o organizovanom kriminalu koji dovodi u pitanje naplatu potraživanja radnika koja su ostvarena sudskim putem i s druge strane potraživanja za preko 800 godina staža.

-Firme iz sistema Vektre su prezadužene preko 200 miliona eura i  te pozajmice nikada neće biti vraćene. Ako se ovako nastavi i ako se ovako bude otimala imovina to će u jednom momentu biti prevedeno u bankrot i potraživanja radnika će biti izigrana –rekao je Pejović.

Kao njihov punomoćnik, objašnjava da pokušava da izvrši  naplatu preostalih potraživanja radnika koja bi po Planu reorganizacije bila u naredne tri godine.

-Mi smo dobili rješenje javnog izvršitelja kojom je određena blokada prodaje jednog dijela imovine ali postoji opasnost da će Privredni sud poništiti to rješenje kao što je i ranije slično  radio. Privredni sud, sjećamo s,e  nije prijavio kredit od 24 miliona eura koji je Vektra Montenegro  potrošila  i kada je krenula u stečaj prebacijala na Vektra Boku. To je početak otimačine imovine Vektra Boke.  S obzirom da specijalni tužilac nije reagovao na upozorenja radnika, ohrabrena interesna grupa iz Podgorice nastavila je sa scenarijem potpune otimačine imovine u Herceg Novom.  Tu na žalost i Opština ćuti. Radniici su peticijom tražili da se na dnevni red SO stavi ovo o čemu pričamo. Opština, koliko imamo saznanja, pokušava da se nagodi sa Vektra Bokom i zaštiti samo dva miliona koja neposredno potražuje ali i ne imovinu koja je srce turističke privrede grada – rekao je Pejović.

Objašnjava i da ono što jedino pravno mogu da urade a to i čine, je da se obrate Osnovnom sudu u Herceg Novom i Privrednom sudu u Podgorici kako bi stvorili i mogućnost tužbe protiv države.

-Ako bi uspjeli u tome tražili bi da država traži regres od sudija koje podržavaju organizovani  kriminal činjenjem ili nečinjenjem –naveo je Pejović.

Bivša radnica Vektra Boke Maja Pajević kazala je da se i sadašnji i bivši radnici nalaze u nezavidnoj situaciji.

– Ovi milionski iznosi koji se prenose sa računa na račun su frapanti i ono što nama duguju je minorno naspram toga. Na koji način mi možemo da ostvarimo naša prava kada se sve institucije oglušuju i ne žele da nam pomognu da ostvarimo ono što smo zaslužili, što smo odradili –rekla je Pajević.

Đorđe Rajak, predsjednik Udruženja bivših radnika Vektra Boke, poručio je, da će se od sutra do izmirenja potraživanja, radnici  okupljati u znak protesta, svakog dana od 10 do 16 časova.

 

 

Tags

Повезане Вијести

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button
Close