Економија

NOVE NAKNADE ZA OKO 600 MAJKI TROJE I VIŠE DJECE

Pravo na novu vrstu primanja ostvariće oko 600 majki troje ili više djece, koje su raskinule ugovor na određeno vrijeme radi primanja doživotne naknade, a koja je kasnije ukinuta. Prema izmjenama Zakona koje je juče usvojila Skupština Crne Gore, majkama će isplatiti naknada, retroaktivno od 30. juna prošle godine

Kako se navodi u obrazloženju, akt je promijenjen zato što ta kategorija žena nije bila pravno prepoznata, jer je prošle godine nakon ukidanja naknade uvedena nova vrsta primanja samo za one korisnice koje su imale ugovor na neodređeno vrijeme.

“Za oko 600 korisnica naknada procijenjeno je da će biti potrebna sredstva za period od 18 mjeseci, do kraja tekuće godine, u iznosu od oko 3,56 miliona eura. Tu su uključena i sredstva za doprinose”, navodi se u zakonu.

Precizirano je kako će iznos od 193 eura primati majke koje su dok su radile ostvarivale zaradu u neto iznosu do 200 eura, a primanje od 264 eura, imaće majke koje su dobijale platu u neto iznosu od 200 do 350 eura. Najveći iznos, 336 eura, predviđen je za majke koje su prije prestanka radnog odnosa ostvarivale mjesečnu zaradu u neto iznosu većem od 350 eura.

Predviđeno je da korisnice koje su do dana stupanja na snagu ovog zakona napunile 55 do 61 godinu, ostvaruju pravo na naknadu do ispunjavanja jednog od uslova za sticanje prava na penziju, a majke koje su navršile 45 do 55 godina ostvaruju pravo na naknadu u periodu od pet godina dok korisnice koje su napunile 33 do 45 godina ostvaruju pravo na naknadu u periodu od tri godine.

Tags

Повезане Вијести

Један коментар

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button
Close