ЕкономијаИздвојено

NOVI MEĐU NAJRAZVIJENIJIM OPŠTINAMA U CRNOJ GORI, OBJAVILO MINISTARSTVO EKONOMIJE

Na listi najrazvijenijih opština u Crnoj Gori su  Budva, Tivat, Podgorica, Kotor, Herceg Novi i Bar,objavilo je Ministarstvo ekonomije. Opštine koje imaju indeks razvijenosti iznad 100, što je srednja vrijednost,  nemaju pravo na rapospodjelu novca iz Egalizacionog fonda, dok se ostalima sredstva dijele  prema formuli koja zavisi, između ostalog,  od broja stanovnika i od prihoda od poreza na dohodak fizičkih lica po stanovniku. Indeks razvijenostu Budve je 156,71, slijedi  Tivat sa 133,59, Podgorica sa 122,11, Kotor sa 118,73, Herceg Novi sa 115,17 i Bar koji  ima indeks  100,36.

Indeks razvijenosti, računa  se za svaku opštinu  u odnosu na više  statističkih podataka, a određuje  koliko ta opština može da dobije novca iz Egalizacionog fonda i od preusmjeravanja prihoda od naplate poreza na dohodak. Izračunavanje indeksa razvijenosti radi se jednom za period od tri godine.  Aktuelni  rezultati odnose se  na statističke podatke  od  2016. do 2018.  godine. Primjenjivaće se takođe  tri godine,  od 2020. do 2022.

Iz Egalizacionog fonda 2018. godine podijeljeno je 35 miliona eura manje razvijenim opštinama, od čega je skoro 26 miliona otišlo opštinama na sjeveru, Nikšić, Danilovgrad i Cetinje dobile su 8,7 miliona, a sa primorja novac je dobio samo Ulcinj i to oko 700 hiljada. Cetinje više nema pravo na novac iz ovog  fonda, jer prema novom Zakonu o prijestonici dobija direktno  jedan odsto projektovanog državnog tekućeg budžeta.

U odnosu na prethodni indeks za period  2013/15  najznačajnije promjene su da je Podgorica  sa četvrtog stigla na treće mjesto, a Kotor  pao na četvrto.  Plužine su bile među razvijenima sa indeksom od 105,24 i na sedmom mjestu, dok su sada pale na 12 mjesto sa indeksom od 82,27. Ulcinj sa 83,31, ostaje  jedini primorski grad koji nije među razvijenim opštinama.

Napredovali su Kolašin, Šavnik, Bijelo Polje, Gusinje, a lošije rezultat imaju Andrijevica, Berane  i Plav. Petnjica je  ostala na  dnu kao i u ranijem izvještaju, ali je indeks koji je iznosio  30,31  sada   27,98 pa je ova opština  lani iz Egalizacionog fonda dobila milion eura, dok je svojih prihoda imala oko 650 hiljada.

Na  listi nema Opštine Tuzi koja je postala samostalna 1. septembra 2018. godine i traženo je da se uradi indeks razvijenosti jer je za nju  važio indeks razvijenosti kao za Podgorica koji je bio iznad 100, pa nije dobijala novac iz Egalizacionog fonda. To međutim  nije urađeno pa će u ovoj godini  Tuzi iz državne kase dobiti 1,5 miliona na osnovu preusmjeravanja prihoda.

Tags

Повезане Вијести

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button
Close