Друштво

Novi prilozi Gorana Komara i Nebojše Raša istoriji novskog kraja

Povodom Sretenja, krsne slave hercegnovskog Srpskog Sokola priređeno je 15. februara predstavljanje dvije  knjige autora Gorana Komara i Nebojše Raša: “Upravna tjela Topaljske (hercegnovske) opštine 1718-1944” i Zbrornik radova “Srpski Soko prilozi za istoriju sokolstva – knjiga druga” .

Popis kapetana, suđa, načelnika i predsjednika Topaljske odnosno hercegnovske opštine od 1718. do 1944. donosi knjiga “Upravna tjela Topaljske (hercegnovske) opštine 1718-1944.”  a sistematično predstavljenim podacima, iako malena po obimu, knjiga svjedoči trud autora da iz obimne arhivske građe izdvoji i predstavi cjelovit popis.

Ne pamtim da smo duže oklijevali sa objavljivanjem e jednog rukopisa i da je objavljena neka knjižica manjeg obima, ali ona zaista predstavlja katlog kojim želim da se skrene pažnja stanovništvu Novskom da je njihova opština istorijsko gnijezdo, da je topaljska komunitad zasnovana ukazom mletačkog dužda Jovana Konveda 14. jula 1718. godine i da  moderna hercegnovska opština nije tekovina Austro Ugarsk,ona je došla kao rezultat upornog nastojanja Dračevičana -Novljana da zadobiju svoju opštinu koji po dokumentima dubrovačkog arhiva taj napor mogu registrovati – dokazati da teče od poslednjih godina 17. vijeka, objasnio je Goran Komar.

Zbrornik radova “Srpski Soko prilozi za istoriju sokolstva – knjiga druga”  donosi radove više autora među kojima su Jevđa Jevđović, Lazo Popović, Nebojša Rašo, Saša Nedeljković, Zdravko Šakotić i Rade Ratković. Promocija je organizovana u Rezidenciji Ljubibratića na Toploj, a među zainteresovanom publikom bio je i konzul Republike Srbije u Herceg Novom Zoran Dojčinović kao i  gosti iz  Trebinja.

Tags

Повезане Вијести

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button
Close