Култура

NOVI „PRVI KORAK“ GRADSKOG MUZEJA – ČUVATI BAŠTINU, POBJEĐIVATI MENTALITET I LOŠE NAVIKE, A RAZLIKE PRETVORITI U BOGATSTVO

Mnogi su zaboravili, mnogi nisu ni znali, zgrada hercegnovskog Gradskog muzeja zadužbina je znamenitog Novljanina Mirka Komnenovića (1870 – 1941) a prema njegovom testamentu iz 1940.  i poslednjoj iskazanoj volji  u njoj je Muzej otvoren 1953. godine.

Kuća je građena krajem 18. vijeka u kasnobaroknom stilu, ali je sredinom 19. vijeka dograđena, proširena, kasnije djelimično sanirana 1979,1994, 2001. godine. Kamena fasada je u jednom od tih graditeljskih poduhvata premalterisana, ali je  zub vremena, nedostatak sredstava, nebriga odgovornih pa i grada učinili da su objekat i predivna botanička bašta s prelijepim pogledom na ulaz u Boku – propali, devastirani, zaboravljeni, u jednom periodu čak i zatvoreni…

Potpun kontrast ovoj slici doživjeli su sinoć svi koji su  prisustvovali otvaranju revitalizovanog objekta Gradskog Muzeja. Uređen i osvjetljen strmi, uski, prilazni put do Muzeja, bašta koja je prodisala i zamirisala, i ona dopunjena egzotičnim sadnicama, otkrivena ponovo prelijepa kamena fasada, sređen enterijer, lijepo razvrstane i radoznalim pogledima punim iznenađenja izložene muzejske zbirke, od arheološke, podmorske do istorijske i zbirke ikona, ali  i biblioteke, gostoprimljiv kolektiv i obraćanje direktora ove ustanove Đura Belog Prijića  koji je, očegledno i sam zadovoljan, kazao:

– To je samo prva faza radova, koji su trajali tri mjeseca. Zahvaljujući njima zapušteni i skoro napušteni objekat, koji je prokišnjavao postao je opet blistavi amblem grada, a uoči značajanog datuma, 13. jula Dana državnosti i Dana ustanka naroda Crne Gore.

Prijić je naglasio da građani Herceg Novog zaslužuju  da budu opet prepoznati  po pravom odnosu prema baštini i kulturi, a to je svkako oblast, i Muzej svakako  mjesto, oko kojih ne bi trebalo da bude razmirica, bez obzira na  naše različitosti, koje su istovremeno i naše bogatstvo.

[image_with_text image=’http://www.radiohercegnovi.net/wp-content/uploads/2016/07/beli-1.jpg’ title=” title_color=” title_tag=”]

Za „Prvi korak“ kako je simbolično naslovljena ova  faza „dotjerivanja“ Muzeja, bašte, eksponata i muzejskih zbirki , Opština je izdvojila nešto manje od 14 hiljada eura. Pomogli su i donatori, ogroman trud uložili svi zaposleni – i svi zajedno potvrdili, kako je rekao Prijić, da u vremenu koje dolazi, jedini način da sačuvamo sebe, svoj duh, svoju kulturu jeste da pokušamo da ovakva mjesta u našem gradu i državi, zaštitimo od propadanja.

Prijić je posebno istakao podršku: Stambeno komunalnog preduzeća, Agencije za izgradnju i razvoj grada, Herceg Festa, lokalne TO,  Arhiva, Parking servisa, Ministarstva kulture, Uprave za zaštitu kulturnih dobara Crne Gore, kao i Zavoda za zaštitu spomenika iz Kotora.

Među pojedincima koji su  podržali „Prvi korak“ u oživljavanju Gradskog Muzeja su: Slobodan Radović Krušo, Mirko Mustur, Slavko Vavić, Miodrag Gabo Golubin, Milan Cvjetičanin, Milutin i Milan Vukićević, Dragan Spaić, Ljilja i Niko Marinović, Mladen Rostović. Prijić nije zaboraio da pomene i doprinos medija a nije propustio ni da savjetuje uvjeren da se  ovakvim zajedništvom mogu rješavati svi problemi. Sasvim optimistički zazvučala je i Prijićeva konstatacija da treba ostaviti po strani čuvenu  Kubertenovu krilaticu „Važno je učestvovati“,  mi moramo da pobjeđujemo  sebe, svoje navike i mentalitet i rezultat sigurno neće izostati.

[image_with_text image=’http://www.radiohercegnovi.net/wp-content/uploads/2016/07/dio-zbirke.jpg’ title=” title_color=” title_tag=”]

S novim lijepim slikama koje su svi poneijeli iz Gradskog muzeja- preplitala su se sjećanja na nekada u ovom prostoru organizovane koncerte, manje pozorišne predstave, promocije… Mogućnost za to sada se opet široko otvara i treba je iskoristiti, a prije toga svakako obići Gradski muzej.

Tags

Повезане Вијести

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button
Close