Друштво

НОВИ ЖИВОТ СТАРОГ ЖЕЉЕЗНИЧКОГ ВАГОНА

Пројекат санације и валоризације жељезничког вагона у Зеленици је у завршној фази, а у току је уређење ентеријера, казао је у емисији „Новско поподне“ РТХН архитекта Вук Чворо, предсједник НВО Синергија. Као представник организације која је оформљена да проналази и промовише локалитете највише у старом граду а потом и у руралном дијелу херцегновске општине, открива које грађевине би могле бити боље валоризоване али и износи мишљење зашто Мамула не може бити хотел.

ЖЕЉЕЗНИЧКИ ВАГОН У ЗЕЛЕНИЦИ

Ријеч је о специфичном и захтјевном пројекту који је започет прошле године, казао је Чворо.

-Вагон је био у веома лошем стању док је био изложен у Игалу, челични лим је пропао јер је био изложен ударима југа, а одређене дијелове који су били кородирали смо морали да замјенимо. Средили смо га са спољне стране док је био у Игалу и пребацили у Зеленику испред тунела. Од тада активно радимо. Било је потребно и обавити припремне радове у Зеленици да би се могле спровести инсталације – вода, струја, канализација, дренажа, да оног тренутка када вагон стигне инфраструктура буде спремна.

У току је фаза уређења ентеријера, казао је Чворо и подсјетио на будућу садржину овог туристичко – угоститељског и музејског објекта.

-Вагон ће бити уједно и изложбени простор – полумузејска презентација некадашње пруге и угоститељски објекат. У Игалу је био постављен као спомен обиљежје али идеја није могла да заживи јер је вагон девастиран. Зато смо осмислили да буде и туристички објекат и угоститељски али и да има инфо центар везан за жељезницу, да људи који дођу могу уз кафу и да се информишу, сазнају нешто из тог периода, како су изледали и облачили се машиновође, какве су лампе биле, планирана је и макета са возовима, казао је Чворо.

ШТА СМО ЗАБОРАВИЛИ У НАШЕМ ГРАДУ

НВО Синергија од 2012. године има мисију да проналази и промовише локалитете, највише у старом граду а потом и у руралном дијелу херцегновске општине, уз жељу да се повежу иновативне и традиционалне ствари.

-Жеља нам је да подигнемо свијест људи да неки објекти вриједе више, попут Титове виле у Игалу, зграде поште коју је радио архитекта Никола Добровић и слично. Они имају вриједност, а потребно је посветити им више пажње јер то заслужују. Са друге стране имате потпуно напуштене дијелове као што су зидине Старог града, тврђаве Шпањола, Цитадела, Перашка врата и слично, а који су без разлога остали неискоришћени, а представљају културни, туристички и економски потенцијал града. За напуштене смо имали прилику и да дамо предлоге а за савремене који су у употреби, нисмо, казао је Чворо.

МАМУЛА НЕ МОЖЕ БИТИ ХОТЕЛ

Лоше приватизације и недостатак свијести а не струке, условиле су да грађанима неће бити омогућен приступ одређеним локацијама. Чворо објашњава да смо свједоци и код нас и у региону да струка излаже проблеме, али политика доноси одлуке, због чега су људи постали инертнији. Подсјећа да су људи протестовали и потписивали петицију за очување Мамуле која је дефинитивно објекат највећег достигнућа Аустроугарске фортификационе архитектуре.

– Грађани су имали свијест, али ништа од тога. Држава стоји иза тог пројекта и тада држава мора бити свјесна своје културне разноликости, богатства, наслеђа, али тога нема, макар не у оноликој мјери колико на примјер у Италији или Француској. Мамулу је требало сачувати јер има података који ће се током рестаурације сигурно изгубити. Свједоци смо, визуелно, шта се дешава на тој тврђави. Нисам био укључен лично, ни ми као организацјија, али сам био присутан. Нажалост тадашњи политички круг је направио рјешење које је, по мом мишљењу, трајно девастирало Мамулу. Треба имати визију како се нешто развија, а не само да вам се свиди што је дошао инвеститор и што ће да уложи новац. Треба видјети шта то доноси нама, на који период и шта је добро за објекат прије свега. Са којим год рестауратором или конзерватором сам разговарао, били су згрожени идејом да ту буде хотел. Савремене хотеле не можете ставити у објекте у којима су били хотели од прије 20 година, зато је између осталог срушен Тамарис. Замислите да стављате хотел у тврђаву у којој је дебљина зидова 2 метра?! Нико не може да ме убједи да ће Мамула бити иста као сада или боља, казао је Чворо.

Опширније погледајте и послушајте у емисији „Новско поподне“ са Данијелом Ђоновић на РТХН….

Tags

Повезане Вијести

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button
Close