Култура

NOVLJANIN DEJAN ĐONOVIĆ LAUREAT 33. „SUSRETA POD STAROM MASLINOM”

Žiri 33. festivala “Susreti pod Starom maslinom” u sastavu profesor dr Vesna Vukićević Janković, prof. dr Draško Došljak i dr Milan Lutovac, koji je i predsjednik žirija, jednoglasno je odlučio da ovogodišnji laureat bude glumac, kompozitor, scenarista, pjesnik i autor igrokaza za djecu Novljanin Dejan Đonović.

Kako je navedeno u obrazloženju, Dejan Đonović  je i van granica Crne Gore prepoznat i priznat kao autor koji kreira svoja djela sa punom svješću o vrijednosti čitalačke publike, te sa autentičnim i iskrenim emocijama prilazi kreativnom oblikovanju stihova i scenskih nastupa po mjeri dječijeg svijeta.

Za Đonovića su žiriju stigla tri predloga , od ukupno osam, dok su tri bila za Ibrahima Berjašija i dva za Gordanu Sarić.

Na literarni nagradni konkurs namijenjen osnovcima pristiglo je 158 radova, poetskih i proznih. Žiri u sastavu  Mila Čordašević profesorica književnosti, Radinka Ćinćur profesorica književnosti, i Željko Milović novinar i književnik, jednoglasno je odabrao tri najbolja. Prvu nagradu dobila je  Anita Bišević iz OŠ „Meksiko“ iz Bara. Druga nagrada pripala je Pavlu Delibašiću, učeniku OŠ „Olga Golović“ iz Nikšića, a treća nagrada ide u Smederevo Aleksandri Mitrović, učenici šestog razreda OŠ „Heroj Sveta Mladenović“.

Žiri je u obrazloženju pohvalio sve škole koje su uzele učešća na konkursu, a naročito su se istakle osnovne škole „Maksim Gorki“ iz Podgorice, „Narodni heroj Savo Ilić“ iz Kotora, i „Olga Golović“ iz Nikšića. Daleko brojniji bio je odziv osnovaca na likovni konkurs Festivala, za koji je takođe važila tema Kalendar vječnosti Stare masline. Od pristiglih 807 radova, žiri je odabrao 50 koji će biti predstavljeni u sklopu tradicionalne izložbe Festivala, i od njih nagradio najuspješnije. Predsjednica žirija Maja Čakalović – akademska vajarka, Muharem Muratović – akademski slikar, i dr Milun Lutovac –  rukovodilac galerije „Velimir A. Leković“, bili su jednoglasni da se prva nagrada dodijeli Nemanji Ćorović, učeniku OŠ „Orijenski bataljon“ iz Bijele, druga Luki Dujović iz OŠ „Kekec“ iz Sutomora, a treća mlađanoj Mili Božović, učenici drugog razreda OŠ „Druga osnovna škola“ iz Budve.

Za kolektivni likovni rad žiri će dodijeliti i jednu specijalnu nagradu učenicima sedmog razreda OŠ „Ivo Visin“ iz  Prčanja, koji su se, pod mentorstvom likovnog pedagoga  Dubravke Milivojević, najuspješnije snašli u tumačenju zadate teme.

Festival dječijeg stvaralaštva i stvaralaštva za djecu „Susreti pod Starom maslinom“, pod pokroviteljstvom Opštine Bar, u realizaciji Kulturnog centra Bar održaće se  18. i 19. novembra u Baru. Po 33. put  najstarije drvo u ovom dijelu Evrope ujediniće kako mlade tako i one afirmisane umjetnike koji su se kroz svoje literarne i likovne radove ove godine izrazili na temu Kalendar vječnosti Stare masline. Tokom Festivala svi zainteresovani imaće priliku da se upoznaju i druže sa pjesnicima – učesnicima, kroz promocije njihovih književnih djela, kao i da učestvuju u pozorišnim i edukativnim radionicama.

Pored svečanog otvaranja,  prvog dana Festivala, 18.11.2019. “tačno u podne” kod Stare masline na Mirovici, kada će biti i uručene nagrade za literarne radove, laureat Susreta će u 13.30 h zasaditi novo maslinovo drvo kod Pjesničkog kamena na Topolici, a potom uz stihovanu poruku spustiti vijenac od maslinovih grančica u more. U 17h u holu Doma kulture biće otvorena izložba odabranih likovnih radova kao i dodjela nagrada za iste, a u 18:00 na Maloj sceni “Godo” odigraće se predstava za djecu „Ko je kriv za jedinicu?“ u izvedbi dramskog studija OŠ „Jugoslavija“ iz Bara.

Ovaj Festival poseban je i po tome što „Pjesnički karavan“ obilazi sve osnovne škole u barskoj opštini, i time nedvosmisleno poručuje da je svako dijete jedinstvena karika u lancu stvaralačke pažnje i ljubavi. Karavan će svoj poetski hod drugog dana Festivala, u prijepodnevnim časovima, posvetiti najmlađima.

U 17h na Maloj sceni „Godo“ u Domu kulture promocijom romana za djecu i mlade „Fluk”,  „Fluk i Kana” publici će se predstaviti doc. dr Andrijana Nikolić.

Ove godine Festival će se na prigodan način zahvaliti čovjeku koji je jedan od njegovih osnivača, i najviše zaslužnih za razvoj festivala, glumcu Dragiši Simoviću.

Na kraju dvodnevnog druženja u okviru Susreta biće piređena  posebna svečanost povodom dodjele nagrade ovogodišnjem laureatu Dejanu Đonoviću.

 

Tags

Повезане Вијести

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button
Close