ДруштвоИздвојено

NOVLJANIN TOMA GAVRIĆ NAJBOLJI NA SVIJETU!

Herceg Novi je još jednom na tronu, zahvaljujući mladom studentu elektrotehnike Tomi Gavriću. On je osvojio prvo mjesto na 14. Međunarodnoj olimpijadi iz mikroelektronike, koja je nedavno održana u Jerevanu. Njegov uspjeh ponos je njegove porodice ali i svih nas u gradu iz kojeg je krenuo u osvajanje svjetskih odličja.

Organizator olimpijade je američka kompanija Synopsys, u saradnji sa Institutom inženjera elektrotehnike i elektronike, IEEE. Tomin uspjeh, kao studenta IV godine Elektrotehničkog fakulteta u Beogradu, je utoliko veći jer je na takmičenju bio jedan od najmlađih, a ostvario je najbolji rezultat.

-Bio sam presrećan kada sam saznao da sam prvi. Samo jedan učesnik je bio mlađi od mene, većinom su učestvovali studenti master i doktorskih studija, starosti do 30 godina. Nisam bio siguran kakve su mi šanse jer sam još na osnovnim studijama. Bio sam zadovoljan kako sam odradio takmičenje, ali do tog trenutka proglašenja, ništa nisam znao. Kada su izgovorili moje ime – bio je to izuzetan trenutak, kazao je za RTHN Toma Gavrić.

Učesnici takmičenja se mjenjaju svake godine, a ovog puta znanje su odmjerili takmičari iz Argentine, Jermenije, Bjelorusije, Brazila, Čilea, Kolumbije, Egipta, Gruzije, Njemačke, Irana, Jordana, Filipina, Poljske, Rusije, Saudijske Arabije, Srbije, UAE, Ukrajine, Urugvaja, SAD, Velike Britanije i Vijetnama.

-Takmičenje se održava u dvije faze, prva u matičnoj državi u kojoj se nalazi fakultet, a pobjednici odlaze na finalno svjetsko takmičenje gdje predstavljaju svoj fakultet. Prva faza podrazumjeva tridesetak zadataka na zaokruživanje, a u drugoj je isti broj zadataka ali težih, ima dosta da se radi. Takmičenje traje četiri sata bez pauze. Oblasti koje obuhvata nisu vezane samo za elektroniku, već ima i matematike i programiranja te je potrebno sveobuhvatno znanje da bi se moglo takmičiti kako treba, kazao je Gavrić i dalje objasnio.

-Najteže je možda bila digitalna elektronika, u tom dijelu je bilo najviše zadataka ali sam i najzadovoljniji kako sam to uradio. To su zadaci razmišljanja i povezivanja, nisu sa jednim već sa više rješenja koje sami kreiramo, tako da ima boljih i lošijih rješenja. Niko od nas, kada to uradimo, nije siguran da li je sto posto ispravno i tačno, kazao je Toma Gavrić.

Planira, kako je kazao, da aplicira za master na nekom od fakulteta u zapadnoj Evropi ili Americi.

-Našao sam nekoliko koji su mi interesantni. Oni su veoma teški za upisati, ali sam zadovoljan rezultatima na osnovnim studijama, tako da mislim da imam šansu za dalji proces apliciranja. Za par mjeseci ću više znati gdje ću i šta mi slijedi dalje, istakao je Gavrić.

Čestitamo uspjeh mladom Novljaninu, zahvaljujemo na ponosu koji osjećamo svi mi kao njegovi sugrađani i želimo uspjeh u daljem usavršavanju!

Tags

Повезане Вијести

2 Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button
Close