ИздвојеноКултура

NOVLJANKA VESNA RADOVIĆ NAGRAĐENA NA KONKURSU MATICE SRPSKE-DRUŠTVA ČLANOVA U CRNOJ GORI

U završnici su  Dani Matice srpske – Društva članova u Crnoj Gori, a za večeras je planirana dodjela  nagrada autorima koji su priznanje zaslužili za ovu godinu. Među dobitnicima je Novljanka, pjesnikinja Vesna Radović.

Podsjetićemo, Matica srpska – Društvo članova u Crnoj Gori osnovano je kao neprofitno, naučno i stručno nevladino udruženje   2010. godine u Podgorici a s ciljem  njegovanja duhovnog i kulturnog života, razvijanja i promovisanja književnosti, umjetnosti i nauke.

Na ovogodišnjem konkursu društva  nagrađeni su autori: Jasmina Malešević, Čedomir Ljubičić, Vesna Radović i Nikica Banić.  O knjigama nagrađenih autora govoriće  u podgoričkoj knjižari Matice srpske – Društva članova u Crnoj Gori u Podgorici  mr Radoje Femić i mr Milorad Durutović. Početak programa je u 19 sati.

Vesna Radović farmaceut je, specijalista farmaceutske medicine, doktor medicinskih nauka i naučni saradnik, a uz sve to objavila je  zbirke poezije  Gora iznad mora, Nesanica, Isklasale reči, Ime na vodi, Tragovi belog medveda,  Čuvari duše, Na čaju kod Ljilje Brik, roman Florentinski šal a nedavno i zbirku poezije za djecu Pravda za belu ukosnicu koja je  i objavljena u novoporekutoj ediciji  „Vidici Matice srpske“.  U jednom periodu  vodila je književnu zajednicu u kući Iva Andrića u Herceg Novom, a članica je  Udruženja književnika Srbije i Udruženja književnika Crne Gore. Dobitnica je brojnih nagrada i priznanja  u Srbiji, Sloveniji, Italiji, Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori…

U pogovoru ove  knjige mr Radoje Femić  piše da je poezija Vesne Radović  pjesništvo malih stvari.“Pažnja se poklanja detaljima, čijom se obradom u pjesnički registar uvode svakodnevni prizori“ a  u njima se  ogleda „plemenitost dječije vizure“.

Autori nagrađeni na konkursu Matice srpske – društva članova u Crnoj Gori predstaviće se sutra i publici u Nikšiću.

Tags

Повезане Вијести

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button
Close