ДруштвоИздвојено

НОВО ЛИЦЕ ЗАДУЖБИНЕ ДУКОВИЋ

Стара палата из 1888. године, задужбинска зграда Дуковић, која је деценијама пропадала, враћа изглед какав заслужује. Завршена је прва фаза реконструкције, санирана је фасада, урађена комплетна конструкција и кров. Ускоро ће почети и уградња вањске столарије, а као последња фаза обимне санације је унутрашње уређење. Члан УО Фондације “Александар Дуковић”, Зоран Лазаревић каже да зграда изгледа сада изузетно лијепо да објекат „дише“ на потпуно другачији начин него што је то било раније.

-Поред ње смо пролазили, изгледала је као руина а сада заиста личи на задужбину. Да ли је то могло раније да се уради? Могло је, али и раније смо обавјештавали јавност због чега није дошло до санационих радова, а за шта су била крива трећа лица. Најважније је да смо овај дио посла привели крају. Следећа фаза је санација комплетне вањске столарије и у те радове ћемо кренути ускоро. Тако можемо рећи да једна задужбина у нашем граду, задужбина Александра Дуковића, живи и живјеће на пристојан начин. Већ има интересовања људи како ће зграда бити коришћена, под којим условима, а то је комплексно питање које се не тиче само управног одбора већ је потребна шира сагласност. Надам се да ће то бити на задовољство свих грађана Херцег Новог али и оних који користе стипендије за школовање јер та зграда прије свега мора да буде у функцији за обезбјеђивање стипендија за наше успјешне, младе суграђане који се тестирају у складу са одредбама тестамента-казао је Лазаревић.

Истиче да УО велику захвалност дугује Тањи Јакобсон, која у име задужбине Дуковић у Трсту обавља велики посао, јер средства обезбјеђују захваљујући томе што задужбина постоји у Трсту.

-Та имовина се издаје у закуп, обезбјеђују се значајна средства којим су финансирани досадашњи радови. За обављени посао потрошено је преко 100 000 еура-казао је Лазаревић.

Поручује и да ће заједно са Општином Херцег Нови имати заједничку акцију уређења степеништа и прилаза јер се ради о објекту од ширег градског значаја.

-Како буде пристизао новац из Трста тако ћемо улагати. Урадили смо оно што је „горјело“ и што је било неопходно да заштитимо објекат од даљег пропадања. Имамо мало времена да заједнички смислимо функцију тог објекта. Ми немамо потребу да имамо икакву задршку према наставку радова и зависиће само од пристизања новца из Трста. Објекат мора у неком разумном року да буде приведен намјени и доступан онима који ће га користити-објашњава Лазаревић.

У троспратној кући површине од око 250 квадрата, планирана је, између осталог, вишенамјенска сала, пословне просторије и меморијална соба.

Елиза Ломбардић, рођена Дуковић, је након смрти супруга, цјелокупно имање оставила свом граду. Ријеч је о три куће на Топлој и 28.000 квадрата земљишта као и имању у Италији. Елиза је задужбину назвала по оцу Александру Дуковићу, богатом трговцу и угледном грађанину Трста. У периоду од Другог свјетског рата па до 90-тих година прошлог вијека на имању Дуковића у Херцег Новом изграђене су приватне и стамбене зграде, а Задужбина никада није обештећена. Од велике имовине на Топлој остала је само палата у Рисанској улици коју је вишедеценијска небрига довела до пропадања, али чије је отуђење успио да спријечи задужбински одбор који је обновио рад Задужбине 1988. године. Овај Задужбински одбор је један од ријетких, можда и једини који спроводи и поштује вољу оставиоца и што је још значајније покушава да увећа средства намијењена школовању младих Новљана.

Захваљујући новцу који се обезбјеђује од издавања имовине у Трсту Фондација “Александар Дуковић” већ годинама кредитира младе Новљане, који се образују на факултетима и школама лијепих умјетности, сходно тестаменту Елизе Ломбардић Дуковић.

Премда обавеза враћања кредита наступа годину дана од дипломирања, многи нису испунили своју обавезу.

-Задужбина у овом моменту има потраживања која су преко 50 000 еура према стипендистима који су искористили средства и који су у обавези да та средства врате. Њихови дугови се поприлично увећавају, а то би за задужбину и реализацију свих ових радова било изузетно значајно. Апелујем на све оне који су дужни задужбини да почну да испуњавају своју обавезу. Задужбина је врло толерантно гледала да се понаша према свима њима јер ради се о нашој дјеци која су завршавала факултете лијепе умјетности, на неке од њих можемо да будемо поносни што смо били дио њиховог школовања, али овдје се заиста ради о правној и природној обавези да врате уложена средства и тиме омогуће да задужбина због будуће дјеце и корисника настави да постоји и функционише на најбољи начин-поручио је Лазаревић.

Tags

Повезане Вијести

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button
Close