DruštvoIzdvojeno

NOVO LICE ZADUŽBINE DUKOVIĆ

Stara palata iz 1888. godine, zadužbinska zgrada Duković, koja je decenijama propadala, vraća izgled kakav zaslužuje. Završena je prva faza rekonstrukcije, sanirana je fasada, urađena kompletna konstrukcija i krov. Uskoro će početi i ugradnja vanjske stolarije, a kao poslednja faza obimne sanacije je unutrašnje uređenje. Član UO Fondacije “Aleksandar Duković”, Zoran Lazarević kaže da zgrada izgleda sada izuzetno lijepo da objekat „diše“ na potpuno drugačiji način nego što je to bilo ranije.

-Pored nje smo prolazili, izgledala je kao ruina a sada zaista liči na zadužbinu. Da li je to moglo ranije da se uradi? Moglo je, ali i ranije smo obavještavali javnost zbog čega nije došlo do sanacionih radova, a za šta su bila kriva treća lica. Najvažnije je da smo ovaj dio posla priveli kraju. Sledeća faza je sanacija kompletne vanjske stolarije i u te radove ćemo krenuti uskoro. Tako možemo reći da jedna zadužbina u našem gradu, zadužbina Aleksandra Dukovića, živi i živjeće na pristojan način. Već ima interesovanja ljudi kako će zgrada biti korišćena, pod kojim uslovima, a to je kompleksno pitanje koje se ne tiče samo upravnog odbora već je potrebna šira saglasnost. Nadam se da će to biti na zadovoljstvo svih građana Herceg Novog ali i onih koji koriste stipendije za školovanje jer ta zgrada prije svega mora da bude u funkciji za obezbjeđivanje stipendija za naše uspješne, mlade sugrađane koji se testiraju u skladu sa odredbama testamenta-kazao je Lazarević.

Ističe da UO veliku zahvalnost duguje Tanji Jakobson, koja u ime zadužbine Duković u Trstu obavlja veliki posao, jer sredstva obezbjeđuju zahvaljujući tome što zadužbina postoji u Trstu.

-Ta imovina se izdaje u zakup, obezbjeđuju se značajna sredstva kojim su finansirani dosadašnji radovi. Za obavljeni posao potrošeno je preko 100 000 eura-kazao je Lazarević.

Poručuje i da će zajedno sa Opštinom Herceg Novi imati zajedničku akciju uređenja stepeništa i prilaza jer se radi o objektu od šireg gradskog značaja.

-Kako bude pristizao novac iz Trsta tako ćemo ulagati. Uradili smo ono što je „gorjelo“ i što je bilo neophodno da zaštitimo objekat od daljeg propadanja. Imamo malo vremena da zajednički smislimo funkciju tog objekta. Mi nemamo potrebu da imamo ikakvu zadršku prema nastavku radova i zavisiće samo od pristizanja novca iz Trsta. Objekat mora u nekom razumnom roku da bude priveden namjeni i dostupan onima koji će ga koristiti-objašnjava Lazarević.

U trospratnoj kući površine od oko 250 kvadrata, planirana je, između ostalog, višenamjenska sala, poslovne prostorije i memorijalna soba.

Eliza Lombardić, rođena Duković, je nakon smrti supruga, cjelokupno imanje ostavila svom gradu. Riječ je o tri kuće na Toploj i 28.000 kvadrata zemljišta kao i imanju u Italiji. Eliza je zadužbinu nazvala po ocu Aleksandru Dukoviću, bogatom trgovcu i uglednom građaninu Trsta. U periodu od Drugog svjetskog rata pa do 90-tih godina prošlog vijeka na imanju Dukovića u Herceg Novom izgrađene su privatne i stambene zgrade, a Zadužbina nikada nije obeštećena. Od velike imovine na Toploj ostala je samo palata u Risanskoj ulici koju je višedecenijska nebriga dovela do propadanja, ali čije je otuđenje uspio da spriječi zadužbinski odbor koji je obnovio rad Zadužbine 1988. godine. Ovaj Zadužbinski odbor je jedan od rijetkih, možda i jedini koji sprovodi i poštuje volju ostavioca i što je još značajnije pokušava da uveća sredstva namijenjena školovanju mladih Novljana.

Zahvaljujući novcu koji se obezbjeđuje od izdavanja imovine u Trstu Fondacija “Aleksandar Duković” već godinama kreditira mlade Novljane, koji se obrazuju na fakultetima i školama lijepih umjetnosti, shodno testamentu Elize Lombardić Duković.

Premda obaveza vraćanja kredita nastupa godinu dana od diplomiranja, mnogi nisu ispunili svoju obavezu.

-Zadužbina u ovom momentu ima potraživanja koja su preko 50 000 eura prema stipendistima koji su iskoristili sredstva i koji su u obavezi da ta sredstva vrate. Njihovi dugovi se poprilično uvećavaju, a to bi za zadužbinu i realizaciju svih ovih radova bilo izuzetno značajno. Apelujem na sve one koji su dužni zadužbini da počnu da ispunjavaju svoju obavezu. Zadužbina je vrlo tolerantno gledala da se ponaša prema svima njima jer radi se o našoj djeci koja su završavala fakultete lijepe umjetnosti, na neke od njih možemo da budemo ponosni što smo bili dio njihovog školovanja, ali ovdje se zaista radi o pravnoj i prirodnoj obavezi da vrate uložena sredstva i time omoguće da zadužbina zbog buduće djece i korisnika nastavi da postoji i funkcioniše na najbolji način-poručio je Lazarević.

Tags

Povezane Vijesti

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back to top button
Close