ИздвојеноНови прича

“NOVSKA KULINARKA” – PASULJ NA DVA NAČINA

Hladno vrijeme uvijek nas inspiriše da kuvamo neka teža, kaloričnija jela. Kako kaže naša sagovornica, Mira Martinetti, “kad god ne znate šta biste pripremili, sjetite se pasulja. Svi ga vole, a može se pripremiti na stotinu načina”. U  rubrici “Novska kulinarka”  objavljujemo dva recepta za prebranac i napolitansku salatu od crvenog pasulja.

PREBRANAC SA SUVIM MESOM

Sigurno je da se pasulj najčešće sprema kao čorbast, ali podjednako je popularan i prebranac. Današnji recept odnosi se za količinu potrebnu za šest osoba, a kako kaže naša uvažena  Mira, trebaće vam oko 80 minuta da jelo bude spremno.

Posebna vrsta pasulja potrebna je za prebranac, a to je bijeli pasulj – tetovac. Za pomenutu količinu, za šest osoba, potrebno vam je 1/2 kg. Prebranac nikako ne bi bio ukusan i slastan bez suvih rebara i kobasica, to je ono što vam je takođe potrebno, četiri luka (kapule), so, papar, lovorika, aleva paprika i ulje.

U vodu u kojoj ćete kuvati pasulj dodajete list lovorike i papar u zrno, ne previse. Stavite pasulj da se skuva, ali nikako da se prekuva. Kada je gotovo, iscjedite višak vode. U drugu teću ugrijete ulje, stavite četiri glavice isjeckanog luka (kapule) i polako ga dinstate dok ne požuti. Dodajte alevu papriku, malo promješajte i sipajte u pasulj, dodajte so i papar.

U međuvremenu, skuvajte suvo meso, rebra i kobasice, isjecite i ubacite u pasulj. Izmješati pa sipati u zemljani sud i peći dok ne ispari višak tečnosti (desetak minuta) na 180 stepeni.

Poslužite toplo ili hladno uz mladi luk i dobro bijelo vino!

 

NAPOLITANSKA SALATA OD CRVENOG PASULJA

Od gotovo svake vrste namirnica može se napraviti salata u nekoj novoj iznenađujućoj kombinaciji.  Birali smo za vas Napolitansku salatu od crvenog pasulja. Za pripremu je potrebno, kaže naša Mira oko 25 minuta.

Za četiri osobe treba 250 gr crvenog kuvanog pasulja, jedan mladi luk, jedan crni luk, dva čena česna, jedno jaje, jedna viršla, jedno pileće bijelo meso, 100 g kiselih krastavaca, kašika senfa, majonez, sirće, ulje, so, petrusin.

Naša sagovornica uvijek savjetuje, prije nego što krenete bilo šta da spremate, izdvojite potrebne namirnice.

Posebno skuvajte bijelo meso, pasulj i jaje. Isjeckajte crni luk, mladi luk, česan, jaje, viršlu, bijelo meso, kisele krastavce i petrusin. Dodajte pasulj i kašiku senfa pa promješajte.  Smjesu podjelite na dva jednaka dijela, pa u jednu polovinu dodajte majonez i so, a u drugu polovinu sirće, ulje i so.

Na taj način dobili ste dvije salate vrlo rafiniranog ukusa, salata sa majonezom i jednostavna salata sa sirćetom i uljem.

Napolitansku salatu od crvenog pasulja poslužite kao posebno jelo ili kao dodatak nekom naročito probranom hladnom jelu.

Prijatno!

Tags

Повезане Вијести

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button
Close