ДруштвоПолитика

NOVSKA OPOZICIJA SMATRA DA JE ODLUKA IZBORA O RASKIDU KOALICIJE MARKETINŠKI TRIK ILI NOVI PRITISAK NA DPS

Iz hercegnovskog DPS-a nema ni danas reakcija  na odluku odbornika “Izbora” da izađu iz koalicije nakon dvije godine vršenja vlasti u Herceg Novom. Podsjećamo, na jučerašnjoj konferenciji za novinare, odbornici Dušan Radović, Nataša Martić, Mladen Ivanović i Željko Vavić saopštili su da raskidaju programsku koaliciju sa DPS-om, jer, kako su obrazložili, nije prihvaćen program “Izbora”, nisu dobili podršku niti ih veći koalicioni partner doživljava kao partnera. [image_with_text image=’http://www.radiohercegnovi.net/wp-content/uploads/2017/01/Izbor-press.jpg’ title=” title_color=” title_tag=”] S druge strane iz hercegnovske opozicije najavu „Izbora“  da raskida koaliciju sa DPS-om  i njihov poziv na vanredne lokalne izbore,  doživljavaju kao svojevrstan marketinški potez i kao ucjenu većeg koalicionog partnera. Ipak smatraju da su vanredni izbori i više nego dobrodošli.

Odbornica Nove srpske demokratije Žaklina Vukčević, ocijenila je da  je izlazak “Izbora” iz koalicije sa DPS-om, neuvjerljiv, jer su, kako je rekla, nekoliko puta u minule dvije godine ili najavljivali,  ili izlazili, pa opet ostajali zajedno.

– To što nisu vratili mandate  građanima, samo potvrđuje, da je ipak riječ o jednoj vrsti pritiska na DPS. No ukoliko zaista misle da izađu iz koalicije i zatraže raspisivanje vanrednih izbora, prethodno moraju građanima položiti račune za sva zaduženja, kredite, te novac utrošen na njihove neuspjele projekte.  Znamo da su preuzeli Opštinu sa pozitivnom nulom, pa etika nalaže da se računi polože i nakon odlaska-poručila je Vukčević.

Predsjednica OO SNP Danijela Đurović smatra da treba sačekati sa komentarima.

-U istinitost ove izjave vjerovaćemo kada se ona realizuje, jer i dosadašnje djelovanje “Izbora” ne može se okarakterisati kao dosljedno. U gradu se nagomilavaju problemi, bez izgleda da ih ova vlast riješi u dogledno vrijeme. Vrijeme je božićnih praznika, porodičnih okupljanja i pomirenja.  Vidjećemo narednih dana koja je realnost ove najave, a o stanju u kojem je grad i kako ove turbulencije i neprincipijelni odnosi utiču na Novi i Novljane, imaćemo šta reći – kazala je  Đurović. [image_with_text image=’http://www.radiohercegnovi.net/wp-content/uploads/2017/01/press-opozicija-1.jpg’ title=” title_color=” title_tag=”] Nezavisni odbornik Obrad Gojković ocjenjuje da je vlast DPS i “Izbora “trajala dugo i da je napravila ogromnu materijalnu štetu, ali i naškodila imidžu grada”, i da su zato novi lokalni izbori najbolje rješenje.

-U situaciji kada je država bankrotirala, u Herceg Novom moramo da se usredsredimo na rješavanje problema, a ne na borbu za vlast, zbog same vlasti – kazao je Gojković.

Dragan Šimrak, odbornik SDP-a, kazao je da je u ovom trenutku preuranjeno komentarisati, ali da su vanredni izbori u Herceg Novom  više nego poželjni.

U sazivu hercegnovskog parlamenta je 34 odbornika. DPS ima 13 mandata, “Izbor” pet, i oni su do juče činili vladajuću većinu. I sastav opozicije je uveliko promijenjen u odnosu na period konstituisanja nakon lokalnih izbora održanih u decembru 2014. godine. Četiri “otcjepljenja” odbornika “Izbora” oformili su klub Građanski savez,  SNP, Nova, SDP i Novska lista imaju po dva odbornika, a u parlamentu su i četiri nezavisna odbornika, koji su zadržali mandate nakon izlaska iz svojih partija.

Podsjećamo i da je po koalicionom dogovoru i nikada potpisanom sporazumu između DPS-a i “Izbora” do kraja januara trebalo da dođe do rotacije na čelnim funkcijama, odnosno da funkciju predsjednika Opštine preuzme DPS, a Skupštine “Izbor”. Do sada su na tim pozicijama  bili Nataša Aćimović i Andrija Radman.

 

 

Tags

Повезане Вијести

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button
Close