Култура

NOVSKI FILMSKI STVARAOCI NA 29. FESTIVALU U KOTBUSU

Crnogorska kinematografija je ove godine u fokusu festivala u njemačkom gradu Kotbusu, koji se održava od 5. do 10. novembra. Na jednom od najznačajnijih filmskih festivala posvećenih istočnoevropskom filmu, prikazani su i filmovi Ivana Salatića i Ivana Marinovića iz Herceg Novog, a predstavljen je i Marinovićev novi projekat “Živi i zdravi”.

Programski segment pod nazivom “Spotlight: Montenegro”, čiji je selektor Bernd Buder, obuhvata 17 kratkometražnih i dugometražnih filmova, kako savremenih, tako i filmova starijeg datuma, ističu iz Filmskog centra Crne Gore, koji je partner festivala u Kotbusu.

– Program čine filmovi “Posljednje poglavlje” Nemanje Bečanovića, „Igla ispod praga” Ivana Marinovića, “Ispod mosta, među stijenama” Pavla Simonovića, “Ti imaš noć” Ivana Salatića, “Između dana i noći” Andra Martinovića i “Grudi” Marije Perović. Uz navedene filmove, posebna pažnja je posvećena dvojici autora: Živku Nikoliću, u sklopu čije retrospektive su prikazani kratkometražni filmovi: “Bauk”, “Ine”, “Graditelj”, “Biljeg”, “Ždrijelo” i dugometražni film “Lepota poroka”; i Momiru Matoviću koji je predstavljen filmovima: “Metri života”, “Žica života”, “(Po)rađanje jedne nacije”, “Posljednja bioskopska predstava” i “Tam 4500”.

Film Ivana Marinovića “Igla ispod praga” prikazan je sinoć, a na festivalu u Kotbusu predstavljen je i njegov novi projekat “Živi i zdravi”.

– Za industrijsku sekciju festivala “Connecting Cottbus” izabran je novi projekat reditelja i scenariste Ivana Marinovića pod nazivom “Živi i zdravi” (int. “Forever Hold Your Peace”) koji je predstavljen na pitching sesiji i marketu. “Connecting Cottbus” je prepoznat po velikom broju producenata, agenata prodaje, distributera i institucija koje redovno okuplja, a svake godine se organizuju prestižne panel diskusije. Na panel diskusiji koju je moderirao čuveni Sajmon Peri, direktor Filmskog centra Sehad Čekić predstavio je novine u finansiranju i podsticajnim mjerama u Crnoj Gori, zajedno sa predstavnicima Berlinale World Cinema Fund, Poljskim filmskim institutom i Hrvatskim audiovizuelnim centrum, navode iz Filmskog centra Crne Gore.

Pokrovitelj programa “Spotlight: Montenegro” je Ministarstvo pravde, Evrope i zaštite potrošača pokrajine Brandenburg, a njegovu realizaciju je podržala Crnogorska kinoteka.

 

Tags

Повезане Вијести

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button
Close