ДруштвоИздвојено

NVO MLADI ROMI: MENTORSKA PODRŠKA – GARANCIJA ZA USPJEH ROMSKIH SREDNJOŠKOLACA

NVO „Mladi Romi“ sprovode projekat „Povećanje pristupa i učešća romskih učenika u srednjem obrazovanju i prelasku na tržište rada“, koji, već drugu godinu, ima za cilj pružanje podrške svim romskim i egipćanskim učenicima u Crnoj Gori koji redovno pohađaju srednju školu. U toku prošle školske godine, od 108 učenika na nivou Crne Gore koji su obuhvaćeni programom mentorske podrške, 102 učenika je uspješno završilo školsku godinu.

U sklopu ovog projekta realizuje se program mentorstva za učenike kojima se ovim putem pruža dodatna pomoć i podrška u praćenju redovnosti pohađanja nastave, školskog uspjeha i socijalizacije u školi.

-U toku prethodne školske godine ovim programom su obuhvaćene 22 škole u Crnoj Gori, u kojima je angažovano ukupno 37 profesora/mentora, koji su pratili školske performanse učenika do kraja školske 2018/2019 godine. Kao rezultat projektnih aktivnosti, od obuhvaćenih 108 učenika (57 dječaka i 51 djevojčica), 102 učenika su uspješno završili razred, a od tog broja 20 njih je završilo srednju školu. Od pomenutih 20 učenika koji su završili srednju školu, jedanaestoro se zaposlilo, dok dvoje učenika čeka upis na fakultet po afirmativnoj akciji, ističu iz NVO Mladi Romi.

Prema analizama NVO “Mladi Romi”, ove školske godine je u srednjim školama 30% više učenike RE populacije u odnosu na prethodnu godinu.

-Trenutno je aktuelan konkurs za prijave zainteresovanih profesora koji bi pružali mentorsku podršku učenicima za školsku 2019/2020 godinu. Trajanje poziva je do 10. oktobra 2019. do 16h.

Program mentorstva se realizuje u okviru regionalnog projekta Povećane mogućnosti obrazovanja za romske učenike i mlade Rome na Zapadnom Balkanu i u Turskoj, koji finansira Evropska unija, a sprovodi se posredstvom Romskog obrazovnog fonda (REF). NVO “Mladi Romi” je nacionalna partner organizacija za Crnu Goru.

Tags

Повезане Вијести

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Прочитајте Још
Close
Back to top button
Close