Друштво

НВО “МЛАДИ РОМИ”: ОСМОРО РОМСКИХ УЧЕНИКА УПИСАЛО ФАКУЛТЕТ, 115 ЗАВРШИЛО СРЕДЊУ ШКОЛУ

НВО Млади Роми, која спроводи регионални пројекат “Повећање приступа и учешћа ромских ученика у средњем образовању и преласку на тржиште рада”, завршила је другу годину имплементације активности предвиђених ових пројектом, који финансира Европска унија посредством Ромског образовног фонда.
И у другој години имплементације пројекат је обухватио све средњошколце из ромске и египћанске популације у Црној Гори, којих је у школској 2019/2020. било укупно 120.


Сви ученици су у току школске године имали менторску подршку ради редовнијег похађања наставе и побољшања школског успјеха. Од укупног броја корисника, 115 је завршило разред, од чега је 41 ученик/ца завршио/ла средњу школу. Пратећи школски успјех ученика у току претходне и школске 2019/2020, установљено је да је за 72 ученика (број истих корисника у току обје школске године) школски успјех побољшан за 8 %, док је напуштање школе смањено (школске 2019/2020. напустило школу пет ученика).
Како је од другог полугодишта школске године настава одвијана онлине, тако је и путем пројекта обезбијеђена опрема за учење (таблети са интерентом) за све ученике који су у том периоду били укључени у овај вид наставе, па је тако 40 таблета обезбијеђено од пројектних средстава посредством Ромског образовног фонда, а 75 уређаја путем Америчке амбасаде.

На тај начин се омогућио приступ настави и наставку образовања јер је већина корисника била без неопходне опреме за рад и учење на овај начин. Ученици старијих разреда су поред тога прошли обуку у просторијама Бироа рада у Подгорици у вези са вјештинама неопходних за тражење запослења након завршетка средње школе, а имали су прилике да се информишу о савјетима за писање ЦВ-ја, правилима облачења и понашања на разговору за посао.
Пројектом је било укључено 20 средњих школа у девет општина на нивоу Црне Горе.

Пројектни тим НВО Млади Роми је од почетка школске године започео посјете школама, али усљед њиховог затварања и погоршања епидемиолошке ситуације проузроковане вирусом Ковид 19, разговори и инфо сесије са корисницима и менторима су настављене онлине.
Такође су, у оквиру компоненте запошљавања ученика који су завршили средњу школу, обављене консултације са различитим послодавцима у циљу посредовања у запослењу. Ситуација је у току ове године била знатно измијењена промјенама у начину рада које је изазвао вирус, па смо у таквим, ограниченим околностима, успјели обезбиједити запослење по основу уговора о раду за два свршена средњошколца, чију су зараду финансирали заједнички НВО Млади Роми и послодавац. Уз то, 16 ученика је уз подршку школе или наше организације самостално пронашло посао и тиме се укључило на тржиште рада одмах након завршетка средње школе.
Поред тога, ове школске године факултет је уписало осам студената ромске или египћанске популације, што представља значајан напредак у односу на претходну годину, када није било уписаних студената из РЕ популације на Универзитету Црне Горе или неком од приватних факултета.
НВО Млади Роми од школске 2020/2021. наставља са пројектним активностима подршке средњошколским ученицима РЕ популације и улази у трећу годину реализације овог пројекта, која ће се завршити 30. јуна 2021., саопштено је из НВО “Млади Роми”.

Повезане Вијести

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button
Close