ДруштвоИздвојено

NVO “MLADI ROMI” – U IZRADI AKCIONI PLAN ZA UNAPRIJEĐENJE POLOŽAJA ROMA

NVO “Mladi Romi”, u okviru projekta “Romacted”, prirediće u Petrovcu 11. i 12. marta seminar za predstavnike opštinskih radnih grupa Ulcinja, Bara i Herceg Novog koji rade na izradi Lokalnog plana akcije.

Radnu grupu, koja je u našem gradu formirana krajem prošle godine, čine predstavnici Opštine, Doma zdravlja, Centra za socijalni rad, škola, MUP-a i Zavoda za zapošljavanje. Akcioni plan za unaprijeđenje položaja Roma biće temeljni dokument za aktivnosti u cilju njihovog potpunog socijalnog uključivanja, kazao je predsjednik NVO Mladi Romi Samir Jaha za emisiju Svijet Roma:

-Radna grupa koja bude sačinila akcioni plan istovremeno radi i na monitoringu i implementaciji sa svim relevantnim akterima. Mi smo zadovoljni sa Opštinom Herceg Novi i to ide planiranom dinamikom. Nakon što ovaj seminar bude završen, imaćemo već nacrt Akcionog plana koji će kasnije da prođe i fazu javne rasprave. Imaćemo podatke za svaku oblast pojedinačno i očekujem da ćemo imati kvalitetan prikaz toga šta je do sada urađeno, a šta je neophodno uraditi po pitanju unapređenja položaja Roma u Opštini Herceg Novi, kazao je Jaha.

U projekat su uključeni i facilitatori koji posreduju između romske zajednice i Opštine, objasnio je Jaha:

-Facilitator je angažovan od Savjeta Evrope. Očekujemo da koordinira radom te radne grupe sa jedne strane, a sa druge da mobiliše ljude iz romske zajednice kako bi se po volonterskom osnovu kreirala neformalna grupa ljudi koja će ukazivati na ono što su problemi, a šta prioriteti sa namjerom da se oni riješavaju na najbolji mogući način. Nakon što se oformi i grupa iz same zajednice, namjera je da ih povežemo i da zajednički radimo i riješavamo probleme romske zajednice. Uloga facilitatora je da podstiče i motiviše ljude iz lokalne samouprave i romske zajednice da budu aktivniji, istakao je Jaha.

ROMACTED program za dobro upravljanje i osnaživanje Roma i Egipćana na lokalnom nivou je zajednički program Evropske Unije (DG NEAR) i Savjeta Evrope. Ciljevi programa su da pomogne izgradnju političke volje i održivih načina demokratskog upravljanja na lokalnom nivou, pomogne u osnaživanju romske i egipćanske zajednice, te da poboljša i ojača spremnost, kapacitete, znanja i vještine institucija koje rade na sprovođenju programa inkluzije. Projekat se osim u Herceg Novom realizuje u  Tivatu, Baru, Ulcinju, Nikšiću, Bijelom Polju i Beranama.

Tags

Повезане Вијести

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button
Close