Друштво

NVO PANDORA: KOME I KAKO PRIJAVITI PORODIČNO NASILJE

“Ne ćuti! Ne trpi! Prijavi!” bio je slogan sinoćnje tribine protiv porodičnog nasilja koju je organizovala NVO “Pandora” u prostorijama Muzičke škole. Građanstvo ne pridaje veliku pažnju ovom problem koji je svakodnevica velikog broja žena u našem gradu što potvrđuje i podatak da smo na trećem mjestu u Crnoj Gori po broju poziva upućenih SOS službi za žrtve nasilja.

Jedan od osnovnih ciljeva tribina i seminara koje organizuje NVO “Pandora” je podići svjest kod ljudi da znaju prepoznati nasilje, da imaju hrabrosti da ga prijave i kome mogu da se obrate, kazao je Aleksandar Jerotić, predsjednik organizacije.

– Izdali smo Plan zaštite od nasilja u porodici, priručnik koji smo napravili zajedno sa predsjednicom našeg UO prof dr Gordanom Gasmi. Dokument je prva verzija sigurnosnog plana koji obuhvata savjete žrtvi kako da zaštite sebe i djecu, da prepoznaju nasilje, gdje mogu otići i kome se trebaju obratiti za pomoć, uz listu najvažnijih brojeva telefona. Prema statističkim podacima Centra bezbjednosti Herceg Novi za poslednje tri godine registrovano je 323 događaja koji se odnose na problematiku nasilja u porodici i porodičnoj zajednici. Od toga su 24 krivična djela i 154 prekršaja, najviše u prethodnoj godini kada je podnijeto čak 79 prijava, objašnjava Jerotić.  [image_with_text image=’http://www.radiohercegnovi.net/wp-content/uploads/2017/02/IMG_20170227_181541.jpg’ title=” title_color=” title_tag=”] Postoje razni oblici nasilja: fizičko, verbalno, emocionalno ili duhovno i ekonomsko. Razlikujemo ga i po obliku, ozbiljnosti povrijeda i učestalosti, ali je najtužnije što je izuzetno prisutno u našoj zajednici. Prepoznatljivo i svima uočivo je fizičko nasilje,  navela je psihološkinja hercegnovskog Doma zdravlja Jelena Pejović

– To je ono što nam svima upada u oči, ali ne treba umanjiti značaj verbalnog ili ekonomskog nasilja. Mnogi kažu riječ kao riječ, ali ona zna biti jača od mača. Ekonomska zavisnost je možda najveći razlog zašto žrtve trpe nasilje i dugo ostaju u nezdravoj zajednici. Mi imamo različite planove kao institucija, kako obezbjediti i zaštititi žrtvu, ali ona je i dalje nesigurna i razmišlja kako da osigura svoju djecu kada pobjegnu od nasilnika. Jedan od problema je i  naše patrijarhalno društvo. Žena u Crnoj Gori je, ma koliko se mi trudili da idemo u korak sa modernim svijetom, naviknuta da trpi, radi porodice, sreće, da ne ostanu djeca bez oca. To sam toliko puta čula.Takvo vaspitanje nas tjera da ćutimo, da ne brukamo porodicu, da se pitamo šta će okolina reći, a to je najveća greška. Dok mi sami ne priznamo sebi problem niko drugi nam neće pomoći, kazala je Pejović.

Najveća stepenica je priznati nasilje, ali žrtve se boje šta i kako poslije, navela je Pejović i istakla da je tada njihova pomoć najpotrebnija.

-To je dugotrajan proces jer ne riješavamo problem time što žrtvu sklonimo od nasilnika već joj moramo pomoći da nastavi da živi. Društvo je zatvoreno i okrutno prema žrtvi više nego prema nasilniku, ona je ta koju svi poslije ispituju i koja stalno objašnjava, a počinioca nema, o njemu niko ne priča. Djeca u takvim porodicama pate jer kasnije transakciono prenose nasilno ponašanje. Rad sa žrtvom je rad sa porodicom i sa cijelim sistemom. Ako ste samo karika u lancu, ne možete mnogo uraditi. Ako odmah ne kaže, prvi put, nažalost, naučićete da trpite! Ne treba čekati pravi trenutak, on je tog momenta kada se nasilje desi, poručila je psihološkinja Pejović.

U Crnoj Gori se tek sada usvaja Zakon koji se odnosi na porodično nasilje dok je u susjednoj Hrvatskoj na snazi sličan od 1999. godine. Uprkos činjenici da i u našoj državi postoje protokoli, planovi i dosta dobar zakon promjenjen 2010. godine, zaštita žrtava i spriječavanje nasilja je na niskom nivou jer se planovi ne sprovode do kraja i u cjelosti.

-Žrtve su najranjivija kategorija stanovništva. Imao sam slučaj da se žena 75 puta obratila policiji, oni su 25 puta izašli na uviđaj, a 50 puta je to ostalo na prijavi. Centru za socijalni rad se obratila 72 puta, a samo pet puta je pokrenuta prekršajna prijava, jednom je nasilnik bio u pritvoru i na kraju ju je ubio, istakao je Jerotić.

Da bi Zakon mogao biti primjenjen do kraja potrebno je edukovati sve institucije koje su uključene u proces zaštite žrtava bilo kojeg oblika nasilja. NVO Pandora će, najavljuje Jerotić, u toku godine sprovesti više seminara Kako postupati sa žrtvom kojim će obuhvatiti zaposlene u sudstvu, policiji, centrima za socijalni rad, zdravstvu i školstvu.

Tags

Повезане Вијести

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Прочитајте Још
Close
Back to top button
Close