Друштво

NVO SINERGIJA: OČIŠĆEN JOŠ JEDAN DIO NOVSKIH ZIDINA

NVO Sinergija je juče organizovala drugu zvaničnu akciju čišćenja zidina novskog Starog grada. Bila je to još jedna u nizu aktivnosti u okviru projekta izrade Studije zaštite graditeljskog nasljeđa koju ova organizacija izvodi u saradnji sa Fondacijom Petrović Njegoš i stručnjacima iz Francuske. Da bi zidine bile bolje sagledane i analizirane potrebno je da se prvenstveno raščiste od zelenila, ističe Vuk Čvoro izvršni direktor Sinergije:

-Radili smo na predjelu Peraških vrata koja su istorijski značajno mjesto. Na tom mjestu Peraštani, koji su takođe pružali otpor Turskoj vladavini, su 1687. godine uspjeli da probiju Bedem na tom mjestu i pomognu u oslobođenju grada od Turaka. U sređivanju ovog dijela su nam pomogli volonteri NVO Naša Akcija iz Podgorice, zatim aktivisti iz OKC i Urban Nova iz Herceg Novog, kao i volonteri NVO Sinergija. Mnogo bržem djelovanju doprinijelo je učešće Komunalnog Stambenog preduzeća koje je svojim motornim alatom pomoglo da se Zidine lakše raščiste od drveća koje je tu počelo da raste. Zaprepašćujuće je stanje ovog kulturnog dobra jer godinama nije vođeno računa o njegovom tretmanu. Vjerovatno je to sudbina svih kulturnih dobara koja ne donose novac i zaradu ali mislim da adekvatnim tretmanom i menadžementom itekako ovaj dio može donositi profit gradu.

Čvoro navodi kao primjer da je ulaznica za razgledanje bedema Dubrovnika deset eura po osobi, te da se novske zidine nalaze na specifičnoj konfiguraciji terena:
-One idu od 0 mnv do 85 mnv na koliko stoji Kanli Kula i usput imaju toliko interesantnih kutaka i odličnih vizura, kontakta sa okolinom, da sigurno zaslužuju istu tu visinu cijena ulaznice. Pomnožite to samo sa 10 000 ljudi koji bi obišli zidine i dobićete iznos od 100.000 eura. Ovo je samo pretpostavka. Bez proračuna troškova zaposlenih i potreba ulaganja koje su takođe velike. Ali posmatrajmo stvari ipak malo dugoročnije jer da je od početka tako rađeno ove zidine bi bile rekonstruisane još 1979. nakon zemljotresa, kada je Zavod za urbanizam i radio projekat njihove revitalizacije, na čelu sa arhitektom Borisom Ilijanićem.

NVO Sinergija pokrenula je seriju akcija čišćenja novskih zidina, a prva je organizovana krajem prošle godine kada su sređene zidine uz istočnu stranu tvrđave Forte Mare, tada uz pomoć Komunalno Stambenog preduzeća, Agencije za izgradnju i razvoj Herceg Novog i Turističke organizacije. U februaru i martu samostalno su rasčistili zidine oko Mezzalune, bez učesnika gradskih javnih institucija radi lakše koordinacije.

-I u narednom periodu nastavljamo sa aktivnostima, do maja kada očekujemo novu posjetu i radionicu sa Francuskim ekspertima i članovima Fondacije Petrović Njegoš koja je finansirala opremu za čišćenje i dolazak volontera iz Podgorice, najavio je Čvoro.

Tags

Повезане Вијести

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button
Close