Култура

OBILJEŽAVANJE JUBILEJA 70 GODINA GRADSКE BIBLIOTEКE I ČITAONICE HERCEG NOVI

JU Gradska biblioteka i čitaonica Herceg Novi proslavlja 70 godina rada. Ovaj značajan jubilej, obilježiće prigodnim svečanim programom u ponedeljak, 16. decembra. Na početku večeri, publici će se, u ime osnivača Biblioteke, obratiti predsjednik Opštine Herceg Novi, Stevan Кatić. U nastavku programa v.d. direktora, Nevenka Mitrović, bibliotekar savjetnik, predstaviće istorijat i djelatnost Biblioteke.

– Hercegnovska biblioteka baštini tradiciju najstarije biblioteke ovog kraja, Srpske čitaonice, osnovane 1850, a kao narodna biblioteka postoji od 1949. godine. Rezultate sedamdesetogodišnjeg rada Biblioteke predstavićemo kroz prezentaciju bogato ilustrovanu foto i video materijalom. Gradska biblioteka danas posvećeno radi na sprovođenju misije narodne biblioteke, „lokalne kapije znanja“, otvorenošću za sve korisnike – građane Herceg Novog, stalnim unapređenjem postojećih i uvođenjem novih korisničkih usluga i servisa, kontinuiranim usavršavanjem stručnog kadra i primjenom dobre prakse uglednih biblioteka. Rezultati rada, povećanje broja korisnika, pogotovo djece i mladih, pozitivne ocjene stručne javnosti i matične službe Nacionalne biblioteke Crne Gore i strukovna nagrada „Dr Simo Martinović“ potvrda su da se hercegnovska biblioteka uspješno preoblikovala u modernu, kulturno-informacionu platformu u umreženom društvu znanja. Biblioteka je danas prepoznata kao kulturni centar zajednice, ustanova na koju se oslanjaju generacije različitih profila i potreba, važan činilac u kulturnom i društvenom životu grada, ključni faktor u sticanju i njegovanju čitalačkih navika, u pružanju mogućnosti za lični kreativni razvoj, u informatičkom i informacionom opismenjavanju i doživotnom učenju pojedinaca, podrška individualnom i formalnom obrazovanju na svim nivoima, navode iz gradske bioblioteke.

Program će upotpuniti muzičko poetski kabare “Da, to su bili dani”, ispunjen stihovima, anegdotama i muzikom iz nekih prošlih vremena .

– Svečani program završićemo jednim od najljepših i najizvođenijih muzičko-poetskih kabarea u regionu –  “Da, to su bili dani”, koji izvode poznati glumci Nebojša Dugalić i Boris Pingović, Nina Ćosić, ritam i vokal i Vojislav Savić, bas gitara. Muzičko-poetski kabare “Da, to su bili dani” premijerno je izveden 2004. godine, a do decembra 2019. odigran je čak 300 puta. Riječ je o kombinaciji muzike, poezije i humorne anegdotske građe. Uživaćemo u stihovima Miloša Crnjanskog, Ljubomira Simovića, Vita Nikolića, Matije Bećkovića, Laze Кostića i drugih znamenitih pjesnika, anegdotama o poznatim ličnostima poput Zorana Radmilovića i Brane Petrovića, kao i u različitim muzičkim žanrovima, od šansone, rokenrola, domaćeg i stranog evergrina. Slušaćemo hitove “Beatles”-a, Bob Dylana, “Vaya con Dios”, “Bijelog dugmeta”, Arsena Dedića, Đorđa Balaševića, i drugih, najavljuju iz Gradske biblioteke i čitaonice Herceg Novi.

Program proslave jubileja biće organizovan u Dvorani Park, 16.12.2019. godine, sa početkom u 19:00 sati, a ulaz je slobodan.

 

 

Tags

Повезане Вијести

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button
Close