Друштво

OBILJEŽAVANJE SVJETSKOG DANA BORBE PROTIV DIJABETESA

Svjetski dan borbe protiv dijabetesa, 14. novembar, obilježava se i u Herceg Novom.

Kako su najavili iz Sekretarijata za društvene djelatnosti i sport, zgrada Opštine Herceg Novi će u 17:00 sati simbolično biti osvijetljena plavom bojom, u znak podrške Svjetskom danu borbe protiv dijabetesa. Tehničku podršku će besplatno obezbijediti Bojan Cicak.

Na inicijativu Internacionalne federacije za dijabetes i dr Nataše Radović, endokrinologa iz Opšte bolnice Meljine, prije dvije večeri je plavim osvjetljena i Sat kula, simbol Herceg Novog. U hercegnovskom Domu zdravlja i bolnici Meljine danas je organizovano besplatno mjerenje šećera u krvi i krvnog pritiska, uz ostale edukativne i aktivnosti koje promovišu zdrave stilove života.

Svjetski dan borbe protiv šećerne bolesti, 14. novembar, obilježava se u preko 160 zemalja među kojima je i Crna Gora. Prema procjenama, u našoj zemlji ima oko 50 000 osoba sa dijabetesom, a broj oboljelih je u konstantno u porastu.

Svjetski dan borbe protiv dijabetesa obilježava se od 1991. godine, a utemeljile su ga Međunarodna federacija dijabetičara (IDF) i Svjetska zdravstvena organizacija (SZO). Za Dan borbe protiv dijabetesa, određen je dan rođenja Fredericka Bantinga, medicinskog naučnika koji je bio jedan od pronalazača inzulina i prvi koji je primijenio lijek na ljudima.

Tags

Повезане Вијести

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button
Close