Друштво

OBILJEŽEN SVJETSKI DAN BORBE PROTIV AIDS-A

Širom svijeta obilježen je 1. decembar – Dan borbe protiv AIDS-a, a ovogodišnja kampanja fokusirana je na ulogu zajednice u omogućavanju prevencije i podršci osobama pogođenih HIV-om. Procjenjuje se da je tokom 2018. godine u svijetu 1,7 miliona ljudi inficirano HIV-om, a da je 770 000 osoba umrlo od AIDS-a. U Crnoj Gori raste broj HIV pozitivnih osoba, a u cilju prevencije u savjetovalištima su organizovana testiranja i edukativne radionice.

Prema podacima iz Registra u Crnoj Gori je na kraju prošle godine sa HIV-om živjela 221 osoba (196 muškaraca i 25 žena). Od prvog zabilježenog slučaja 1989. godine do tada je registrovano ukupno 277 osoba inficiranih HIV-om, od kojih je 136 već bilo u stadijumu razvijene bolesti, a 56 osoba je umrlo od AIDS-a.

Rukovodilac Savjetovališta za prevenciju HIV-a i AIDS-a u hercegnovskom Domu zdravlja dr Stefa Glušac, ističe da je cilj podizanje svijesti građana o značaju redovnog testiranja, posebno rizičnih grupa.

– Cilj je podizanje svijesti o značaju redovnog testiranja, naročito osoba koje se izlažu izvjesnim rizicima, sve u cilju ranijeg saznavanja svog HIV statusa i ranijeg započinjanja liječenja, jer su tada prognoze mnogo bolje i odlaže se period pojave i razvoja bolesti, odnosno side ili AIDS-a.  Nažalost, u Crnoj Gori poslednjih godina imamo porast HIV pozitivnih osoba. Određeni broj se redovno liječi, što znatno unapređuje kvalitet života inficiranih osoba, a i smanjuje se mogućnost prenosa infekcije na neinficirane osobe, ali procjene su da u Crnoj Gori ima daleko više   HIV pozitivnih. To su osobe koje se testiraju negdje drugo i ne liječe se, ili jednostavno ne znaju svoj HIV status, jer se ne testiraju.

Obilježavanje Svjetskog dana borbe protiv AIDS-a nadovezuje se na Evropsku nedelju testiranja na HIV i hepatitise. U hercegnovskom savjetovalištu je organizovano besplatno i povjerljivo testiranje, a održano je i edukativno predavanje za srednjoškolce.

– Ove godine je akcija realizovana od 22. do 29. novembra, zadovoljni smo odzivom, a jako je važno što imamo i testove na hepatitise B i C, jer i ti virusi mogu da izazovu teška oboljenja. Prošle sedmice, kada je Savjetovalište radilo od 8:00 do 18:00 sati, javilo nam se 20-ak osoba, a nastavljamo uobičajno – ponedeljkom, utorkom i srijedom od 14:00 do 18:00 sati. Međutim, kad god neko hoće može da dođe i da se javi u Savjetovalište; biće obavljeno testiranje, savjetovanje i predavanje rezultata u roku od pola sata. Takođe, organizujemo s vremena na vrijeme edukativna predavanja u srednjoj školi o prevenciji, i uopšte o HIV-u, AIDS-u i polno prenosivim infekcijama, sve u cilju podizanja svijesti i saznanja iz te oblasti kod mladih ljudi, kako bi sačuvali svoje zdravlje, naročito svoje reproduktivno zdravlje. Učimo ih na koji način da se zaštite i kako da vode računa o svom reproduktivnom zdravlju. Mislim da je to jako korisno, jer je predavanje prilagođeno srednjoškolcima i dosta stvari tada čuju prvi put. Jednostavno ih učimo da se oslobode da pitaju sve što ih interesuje, i da se obrate kome treba kako bi odagnali sve nedoumice.

Dr Glušac ističe da su najbitniji prevencija i testiranje, jer ako se infekcija otkrije na vrijeme, i ako se odmah započne liječenje, osoba inficirana HIV-om može imati dug i kvalitetan život.

– HIV pozitivna osoba je određeno stanje. Ukoliko osoba redovno uzima ljekove, redovno se kontroliše kod infektologa, kontroliše stanje svojih odbrambenih ćelija i kopije virusa, može da živi sasvim kvalitetno i normalno, zahvaljujući današnjoj terapiji koja je kombinacija tri do četiri lijeka. Cilj liječenja je usporavanje uništavanja odbrambenih ćelija organizma sa jedne strane, a sa druge smanjenje umnožavanja virusa u organizmu, tako da je ta osoba i mnogo manje zarazna za drugu osobu. Danas se ne kaže, kao nekad, da HIV pozitivne osobe mogu dugo da žive; sad se kaže da HIV pozitivna osoba može da dočeka i starost, sa tim stanjem oni mogu i da ostare, a da ne dobiju sidu ili AIDS, ukoliko se redovno i kontrolisano liječe, poručila je epidemiolog dr Stefa Glušac.

Tags

Повезане Вијести

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button
Close