Друштво

ОБИЉЕЖЕНО 333 ГОДИНЕ ОД КОТОБИЉСКЕ БИТКЕ: ПОЧАСТ ХЕРОЈИМА КОЈИ СУ ОДРЕДИЛИ ИСТОРИЈУ ГРАДА

Представници Општине Херцег Нови, Агенције за развој и заштиту Орјена и Мјесне заједнице Камено-Жлијеби обиљежили су данас 333 године од Котобиљске битке, полагањем вијенца на Каменом у подножју Тајног брда.


Вијенац је положила потпредсједница Општине Херцег Нови Данијела Ђуровић, која се овом приликом обратила присутнима, уз осврт на сами догађај, али и његове посљедице.
-На данашњи дан обиљежавамо 333 године од велике побједе нас војском Хусеин Топал-паше. Црногорци, Херцеговци, Млеци, которска милиција и домаћи устаници су под Тајним брдом дали своје животе како би спријечили пристизање појачања турској војсци у Херцег Новом. Као њихови потомци, као патриоте, као грађани који чувају и поштују историју нашег града, ми данас са поносом одајемо пошту палим борцима, ма којој нацији припадали. Учињен је херојски подвиг, без којег би наша историја и наше постојање били засигурно знатно другачији, казала је Ђуровић.
Полагању вијенца претходио је обилазак платоа Котобиљског извора, формираног 2016. године у склопу пројекта “Удахнимо живот залеђу-село Камено”, а замишљен је као одмориште за активне туристе. Ова локација је данас уређен и обиљежена муралом, а простора за ширење туристичких потенцијала свакако има још.
-Као локална самоуправа и као друштвена заједница тежићемо да се у времену пред нама постави и спомен-обиљежје за сјећање на котобиљске јунаке. Ово је мјесто на којем се одвио догађај међународног карактера и наш је задатак да се према њему односимо одговорно, пуних срца и трезвеног ума, поручила је Ђуровић.
Она је нагласила да је задатак свих нас да поштујемо дјела прошлих генерација и да се са посебним пијететом односимо према учесницима Котобиљске битке.
-Истовремено, морамо размишљати о будућности, о онима који ће доћи послије нас и који ће наставити традицију обиљежавања овог догађаја. Вјерујем да ћемо се током наредних година овдје налазити у још већем броју, а знам да ће свако од нас, у сфери свог дјеловања, учинити колико је могуће да овај локалитет и догађаји који су се одвили добију још више на значају, закључила је Ђуровић.

Повезане Вијести

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button
Close