ДруштвоИздвојено

OBILJEŽENO 75 GODINA OD BITKE NA SUTJESCI-SKUP ZA PAMĆENJE I PODSJEĆANJE

Pored spomenika na Tjentištu, u organizaciji Saveza udruženja boraca NOR-a i antifašista Crne Gore, a u saradnji sa Organizacijom boraca Bosne i Hercegovine danas je održana svečana akademija povodom 75 godina bitke na Sutjesci.  Dolina heroja bila je, ovog 17 juna, poprište sjećanja preživjelih boraca, članova njihovih porodica, poštovalaca tekovina NOR-a i omladine koja želi da sačuva od zaborava slavnu bitku, jednu od najvećih epopeja II svjetskog rata.

Tom pobjedom ispisana je najljepša stranica naše istorije. Dvadest hiljada Titovih partizana, sa preko tri hiljade ranjenika, nadmoćno su probili obruč 120 hiljada vojnika  elitne njemačke jedinice.

O značaju bitke na Sutjeci, u ime  SUBNOR-a Crne Gore govorio je akademik Zuvdija Hodžić, koji je sa  predsjednikom Skupštine Ivanom Brajovićem, potpredsjednikom Vlade Zoranom Pažinon, ministrom kulture Aleksandrom Bogdanovićem i  predsjednicom Vrhovnog suda Vesnom Medenica položio vijenac na spomenik u Dolini heroja.

Oko šest hiljada boraca i antifašista iz svih bivših jugoslovenskih republika, te predstavnici društvenog i političkog života Crne Gore i ostalih država regiona prisustvovali  su veličanstvenom skupu podno Zelengore.

U umjetničkom dijelu programa učestvovali su: Orkestar Vojske Crne Gore,  KUD “Zahumlje“, solistkinja Katarina Radulović,  kao i dramski umjetnici i solisti iz bivših jugoslovenskih republika.

Tags

Повезане Вијести

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button
Close