Друштво

OBNOVLJEN IZVOR “RANKOVINA” U ZASEOKU SVILANOVIĆ

Na Bjeljskim Kruševicama, u crkvi Svetog Jovana, juče je služena liturgija povodom praznika Usjekovanje glave Svetog Jovana Krstitelja, a potom je u zaseoku Svilanović, paroh bjeljsko kruševički Predrag Vidaković osveštao obnovljni  izvor “Rankovina“.

Izvor je obnovio i prilagodio za korišćenje mještanin Nikola Svilanović sa sinom Igorom i unukom Vasilijem. Slavinu su simbolično „odvrnuli“ najstariji mještanin Bjeljskih Kruševica Ilija Vodovar (91) i najmlađi Vasilije Svilanović (6).

Vratio sam ovaj izvor u život sa ciljem da ostavim svom rodnom mjestu da se ovdje na ovom izvoru svaki mještanin i putnik namjernik osvježi, kazao je Svilanović:

-Moj plan je da ovdje bude mjesto za odmor (počivalište) a namjera mi je da sa mještanima i uz pomoć Opštine uredim i jedno igralište za djecu. Ovim potezom pokušam da selo Bjeljske Kruševice oživim i otvorim jednu priču o selu koje je bilo zamrlo, kazao je Svilanović.

Ilija Vodovar je kazao da je ovo velika promjena za selo Bjeljske Kruševice.

-Nikola je uradio okolne zidove i izvor vratio u život sa ciljem prvo da ga sačuva a drugo da pokaže da je svaki čovjek dužan svom zavičaju. Ponosan  sam što imamo takvog čovjeka i naročito mi je drago što mi je pripala čast da zajedno sa njegovim unukom ozvaničim obnavljanje izvora, kazao je Vodovar.

Ilija Vodovar pripremio je obimni rukopis o porodici Vodovar, kao i o životu sela Bijeljske Kruševice.

 

Tags

Повезане Вијести

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button
Close