Друштво

OBRAZOVANJE FIZIOTERAPEUTA USKLADITI SA EVROPSKIM I SVJETSKIM STANDARDIMA

Udruženje fizioterapeuta Crne Gore se, povodom reforme studija na Univerzitetu Crne Gore, obratilo  rektorki ovog Univerziteta, dekanu Medicinskog fakulteta i Ministru prosvjete. Reaguju, kako navode, na  odluku da se fizioterapeutima uskrati master diploma.

U saopštenju koje su proslijedili i našoj redakciji navode da  u Biltenu Univerziteta Crne Gore od 04. jula piše: “Utvrđuje se struktura osnovnih primijenjenih studija, sa predloženim modulima po modelu 3+0 na Medicinskom fakultetu (Visoka medicinska škola i Primijenjena fizioterapija).”  a potom  ističu da je očekivana i najavljena reforma u studiranju za fizioterapeute  donijela veliko razočaranje, pošto stečena diploma specijaliste primijenjene fizioterapije neće biti prepoznata, pa su time izjednačeni sa svim studentima Univerziteta Crne Gore. Ono što doživljavaju kao direktno ponižavanje profesije jeste činjenica da se fizioterapeutima uskraćuje pravo za dalje obrazovanje na Univerzitetu Crne Gore, odnosno mogućnost sticanja Master diplome  tako da će svi oni koji žele dodatno obrazovanje morati da ga potraže u okruženju!

Druga konstatacija,  i pitanje od velikog značaja  je – šta će biti sa dosadašnjim diplomama „Specijalista primijenjene fizioterapije“ (postdiplomske specijalističke studije)? Iz Udruženja ističu da ovaj stepen specijaliste nije napravio nikakav problem na polju kvaliteta, kao što piše za taj stepen obrazovanja u Vladinoj odluci o reformisanoj strukturi studija integrisanog UCG, već je dokazao da nije prepoznat značaj profesije fizioterapeuta u sistemu, a naročito je tragično što se radi o zdravstvenom sistemu.

Ovakva odluka predstavlja korak unazad, smatraju u UFCG.

-Taman kad smo počeli da navikavamo javnost da kao profesija postojimo, da smo ravnopravni sa ostalim zdravstvenim radnicima, prisutni u prevenciji i rehabilitaciji  zdravstvenih problema,  kad su građani i šira javnost shvatili da je fizioterapeut mnogo više od masera, uskraćuje nam se mogućnost da napredujemo;  budućim fizioterapeutima neće biti dostupno obrazovanje nakon tri godine osnovnih studija u Crnoj Gori. Ono što je  potrebno fizioterapeutima,  jeste mogućnost visokog školovanja jednaka kao i u zemljama zapadne Evrope, čijem standardu u obrazovanju stremimo. Diplome  bachelor i master fizioterapije su prepoznate u Evropi. Fizioterapeuti Crne Gore su i do sada bili mobilni i zapošljavali se u zemljama zapadne Evrope. To je  tražena i cijenjena profesija pa  zašto je onda degradirana u Crnoj Gori? – pitaju iz Udruženja?

– Reagujemo na odluku da se fizioterapeutima uskrati master diploma. Mi ne tražimo masovnu produkciju master diploma fizioterapeuta, ni da se izmišljaju radna mjesta za kadar sa višim stepenom obrazovanja. Tražimo mogućnost da se dalje obrazujemo i da najbolji od nas, imaju pravo da se dalje obrazuju u struci koju su odabrali. Tražimo mogućnost da se i fizioterapeuti bave naučnim radom, da pišu master i doktorske teze koji će služiti kao izvor relevantnih podataka. Tražimo zaštitu za našu struku.

Iz ovog Udruženja podsjećaju da su njihove predstavnice Aleksandra Savić, Generalna sekretarka i Vesna Samardžić, predsjednica Regionalnog odbora Herceg Novi – Kotor – Tivat, na 10. Skupštini ER-WCPT-a  u aprilu u Limasolu,  informisale kolege da Crna Gora radi na uvođenju master programa za fizioterapeute od 2017.g., što je bila jedna od posebnih oblasti interesovanja ER-WCPT-a, međutim na osnovu najnovije odluke se stiče utisak da idemo korak unazad, a ne korak unaprijed kako je prvobitno planirano.

– U skladu sa evropskim i svjetskim standardima fizioterapije i politikom obrazovanja fizioterapeuta Svjetske konfederacije za fizikalnu terapije za region Evrope se ističe da postoji obrazovanje fizioterapeuta na tri nivoa: osnovni, master i doktorski nivo, uz stav da u edukaciji  treba da učestvuju oni koji imaju najmanje nivo mastera ili doktorski nivo. Najnovija Odluka Univerziteta Crne Gore se ne podudara sa dokumentima EU koje regulišu obrazovanje fizioterapeuta, pa zahtijevamo da nam se kaže na osnovu primjera koje države je planirano da se  sistem obrazovanja fizioterapeuta “3+0” primijeni u Crnoj Gori?

Iz Udruženja  apeluju na nadležne da učine sve što je u njihovoj moći  kako bi se ova Odluka promijenila i donijela nova, koja će definisati da Crna Gora kvalitetno osmisli visoko obrazovanje fizioterapeuta u skladu sa evropskim i svjetskim standardima fizioterapije i politikom obrazovanja fizioterapeuta u EU. navedeno je u saopštenju koje je potpisao, predsjedik Krsto Kovačević, magistar fizikalne terapije.

Tags

Повезане Вијести

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button
Close