ДруштвоИздвојено

ОД 1.012 УЗОРАКА АНАЛИЗИРАНИХ У ЊЕМАЧКОЈ 441 ПОЗИТИВАН

У Црној Гори је код још 441 особе потврђен корона вирус, од 1.012 узорака који су стигли из Њемачке. То је 40 одсто од укупног броја тестираних. Директор Института за јавно здравље Бобан Мугоша казао је у Дневнику ТВЦГ да су ти резултати очекивани и да је највећи проценат новозаражених из Берана и Никшића. Очекује се још 90 узорака који су послати на обраду у иностранство.

Мугоша је додао и да ће морати да предузму крајњу мјеру – затварање појединих општина, уколико се болнице буду рапидно пуниле.

-Знамо да су то брисеви који су узети 12., 13. и 14. септембра, када је био бум овог таласа и очекивано је да ће бити доста позитивних. Највећи проценат вуку особе из Берана (63%) и Никшића (68%). Подгорица је на нивоу 27 % позитивних, сви остали градови су ниже од тог процента, казао је Мугоша.

Он је истакао да је у протеклом периоду велики број људи био на улицама без заштите, а тиме су у великој мјери били изложени инфекцији.

Принцип је, како наводи он, да од 14 до 28 дана од периода излагања имамо резултате, те да можемо очекивати да између 1. и 5. октобра дође до смиривања.

-Не очекујем да ћемо имати више, ако се буде водило рачуна… Зато смо и тражили да инспекцијски органи појачају контролу, наши апели и молбе очигледно нијесу имали ефекта код једне групе људи, истакао је Мугоша.

Још једном је апеловао да морамо поштовати мјере да би очекивали смиривање епидемије.

Истакао је да је затварање крајња мјера, коју, како наводи, нико не жели.

Tags

Повезане Вијести

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button
Close