Друштво

ОД 1. ОКТОБРА И ДИГИТАЛНИ УЏБЕНИЦИ НА РАСПОЛАГАЊУ ПРВАЦИМА

Од 1. октобра сви прваци, њих око 7 500, на располагању, поред стандардних уџбеника, имају и дигиталне уџбенике на платформи уци.ме, развијеној са М-телом, који је покренуло Министарство просвјете. Уџбеници са 450 интерактивних садржаја су израђени са чувеним National Geographicom, BBC, Twig, Klett и другим чувеним издавачким кућама.

Како се води рачуна о могућностима сваког дјетета, дигитални уџбеници ће бити доступни како у школи, тако и у њиховим домовима. Прецизније, ђаци прваци и њихови учитељи ће добити бесплатно лиценце за приступ комплетном градиву. Сви родитељи који су уписали дјецу у први разред могу да преузму своје бесплатне лиценце, које ће добити након што се региструју на платформу www.uci.me.

-Дигитални уџбеник није, како се погрешно каткад мисли, стандардни уџбеник који је само постављен на онлине платформу. Они заправо кроз интерактивне задатке са понуђеним одговорима и објашњењима, мини-документацима, анимираним филмовима, виртуелним панорамама, играма и др, дјеци појашњавају све оно што им је нејасно и апстрактно. Они су урађени за све предмете првог разреда, али су наравно само допуна стандардним уџбеницима, казала је портпаролка Министарства просвјете Милица Лекић.

Обуку за коришћење ових уџбеника је прошло око 700 учитеља првог разреда, односно готово сви, казао је Саша Бакрач, учитељ и координатор обуке за наставнике.

-Дигитални уџбеници су веома једноставни за употребу, са бројним мултимедијалним садржајима, који ће градиво учинити занимљивијим. Не бих волио да се ови уџбеници гледају као нешто што ће да дјецу прикује за екран, већ управо супротно: да им покажемо да се нове технологије не користе само за играње игрица, већ и за стицање знања, истакао је Бакрач.

Tags

Повезане Вијести

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button
Close