Друштво

OD DANAS DO 29. NOVEMBRA BESPLATNO TESTIRANJE NA HIV I HEPATITISE

U Evropi se od danas (petak, 22. novembar) do 29. novembra sedmi put obilježava nedjelja testiranja na HIV i hepatitise. Institut za javno zdravlje Crne Gore i ove godine se pridružuje organizacijama, institucijama i ključnim liderima širom Evrope u obilježavanju ove inicijative.

Cilj obilježavanja Evropske nedjelje testiranja je podizanje svijesti o značaju testiranja i ranog otkrivanja bolesti, kao i ukazivanje na značaj obezbjeđivanja veće pristupačnosti testiranju onima koji su u povećanom riziku od ovih infekcija.

– Tema ovogodišnje akcije je „Testiraj. Liječi. Zaštiti“, a cilj je, osim povećanja svijesti o korisnosti testiranja, i isticanje značaja integrisanog pristupa testiranju (integrisano testiranje na HIV, hepatitis B, hepatitis C i druge polno prenosive infekcije). U cilju obilježavanja ove akcije, Institut za javno zdravlje, zajedno sa mrežom Savjetovališta za HIV u domovima zdravlja Bar, Berane, Bijelo Polje, Nikšić, Kotor, Pljevlja i Herceg Novi, realizuje nedjeljnu akciju savjetovanja i testiranja na HIV i hepatitise. Akcija testiranja će se u Institutu za javno zdravlje sprovoditi od 22. do 30. novembra 2019. godine u prostorijama Savjetovališta za dobrovoljno i povjerljivo savjetovanje i testiranje na HIV od 8:00 do 20:00 sati, najavljuju iz Instituta za javno zdravlje Crne Gore.

Testiranje ključnih populacija će se obavljati u saradnji sa Nevladinim organizacijama koje pružaju usluge iz oblasti prevencije HIV infekcije.

– Evropska nedjelja testiranja na HIV potiče od inicijative „HIV in Europe“ i sprovodi se od 2013. godine, a od 2015. godine je proširena i na hepatitise. Inicijativa obezbjeđuje platformu za razmjenu aktivnosti na polju unapređenja rane dijagnostike i terapije HIV-a i hepatitisa u evropskom regionu. Evropska nedjelja testiranja je podržana od strane velikog broja međunarodnih organizacija (UNAIDS, European AIDS Clinical Society, AIDS Action Europe, European Liver Patients Association, World Hepatitis Aliance i druge), a tokom 2018. godine u akciji je učestvovalo nekoliko stotina organizacija iz većine zemalja evropskog regiona”, navode iz Instituta. Besplatno savjetovanje i testiranje na HIV i savjetovanje  o  hepatitisima  u prostorijama  hercegnovskog savjetovališta, koje se nalazi  u Domu zdravlja ,ulaz broj 3 – drugi sprat , obavljaće radnim danima  od  8-18 sati,a vikendom od 8-12. Informacije se mogu dobiti putem telefona 343-111 lokal 107.

 

Tags

Повезане Вијести

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button
Close