Друштво

OD SUTRA OBAVEZNA ZIMSKA OPREMA ZA VRIJEME SNIJEGA, LEDA I POLEDICE

U Crnoj Gori će od sutra (petak, 15. novembar) biti obavezna upotreba zimske opreme za vozila koja učestvuju u saobraćaju na putu na kome ima snijega, leda ili poledice.

Imajući u vidu trenutne meteo uslove, relativno visoke temperature za ovo doba godine, kao i to da na putevima još nisu zimski uslovi, službenici saobraćajne policije će, dok se meteo uslovi ne promijene, upozoravati vozače na obaveznost posjedovanja i korišćenja zimske opreme, navode iz Uprave policije.

Pravilnikom o bližim uslovima koje moraju da ispunjavaju vozila u saobraćaju na putevima propisano je šta obuhvata zimska oprema za putnička i teretna vozila najveće dozvoljene mase do 3,5 hiljada kilograma.

– Ona obuhvata pneumatike za zimsku upotrebu na svim točkovima, ili pneumatike za zimsku upotrebu na pogonskim točkovima i lance za snijeg, odnosno druge uređaje za povećanje trakcije pripravne za postavljanje, na najmanje dva pogonska točka, ili pneumatike za ljetnju upotrebu na svim točkovima i lance za snijeg, odnosno druge uređaje za povećanje trakcije pripravne za postavljanje, na najmanje dva pogonska točka. Pored navedene zimske opreme, za lake autobuse, teške autobuse, srednje teretno vozilo i teško teretno vozilo obavezni dio zimske opreme je i lopata, osim za vozila koja učestvuju u javnom gradskom prevozu.

Iz policije su kazali da dubina šare na gazećoj površini pneumatika ne smije biti manja od četiri milimetra, istakavši da nije tačno da vozila koja učestvuju u saobraćaju na putevima u Crnoj Gori moraju posjedovati sva četiri pneumatika za zimsku upotrebu.

– Naredbom o vremenskom periodu i putu, odnosno djelovima puta na kojima je obavezna zimska oprema, koja će važiti od 15. novembra ove do 31. marta sledeće godine, precizno su navedeni putevi, odnosno djelovi puta na kojima je obavezna upotreba zimske opreme za motorna vozila koja učestvuju u saobraćaju na putu, bez obzira da li na tom putu postoje zimski uslovi. To znači da na gradskim saobraćajnicama i pojedinim putevima, nije obavezno korišćenje zimske opreme, ukoliko nisu zimski uslovi na putu, odnosno, nema snijega, leda i poledice, objasnili su iz Uprave policije.

Tags

Повезане Вијести

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button
Close