Туризам

ODBOR UDRUŽENJA TURIZMA I UGOSTITELJSTVA: REKORDNA TURISTIČKA GODINA

Na sjednici Odbora udruženja turizma i ugostiteljstva, koji je  održan u rizortu Porto Novi ocjenjeno je  da je ovo bila još jedna rekordna turistička godina koju su obilježili odlični rezultati u svim vidovima ponude.

Odborom je predsjedavala Katarina Kažanegra, zamjenica predsjednika Odbora, a u radu su, pored članova, učestvovali potpredsjednica Privredne komore Ljiljana Filipović, direktor Sektora za udruženja Bojan Obrenović, državni sekretar u Ministarstvu održivog razvoja i turizma Damir Davidović, generalni direktor Direktorata za razvoj turističke destinacije i turističku infrastrukturu Ćazim Hodžić, glavna turistička inspektorka Svetlana Šljivančanin i načelnica Odsjeka za nacionalnu koordinaciju statističkih izvora podataka Bojana Radojević, saopšteno je iz Privredne komore Crne Gore.

Katarina Kažanegra je kazala da je ukupno prihodovano od usluga, zaključno sa septembrom, 1,46 milijardi eura, što je 9,8 odsto više u odnosu na isti period prošle godine. Samo od turizmu je ostvareno 1,16 milijardi eura prihoda, što je 15 miliona više nego prethodne godine. Zabilježeno je 18,3 odsto više dolazaka turista i rast od 11,3 odsto u noćenjima, nego u istom periodu 2018.

Predstavnik MORT Ćazim Hodžić kazao je da je zaključno sa septembrom zabilježeno 10,77 odsto više turista u kolektivnom smještaju, odnosno 7,3 odsto više noćenja. I državni sekretar Damir Davidović je afirmativno govorio o rezultatima u turizmu.

– Imali smo 400.000 više gostiju nego prethodne godine, što je apsolutni rekord. Vjerujemo da ćemo do kraja godine ostvariti rezultat od 14,5 miliona noćenja, odnosno 2,4 miliona turista – kazao je Davidović.

Svetlana Šljivančanin je kazala da su ove godine inspektori utvrdili pet odsto manje nepravilnosti u turizmu nego prethodne godine. Sekretarka Odbora Sanja Marković kazala je da će se Privredna komora obratiti Ministarstvu zdravlja za pojašnjenje pojma otvoreni prostor, jer ima nejednačenosti u tumačenju pri primjeni ovog zakona.

Savjetnik predsjednika Opštine Herceg Novi Nenad Vitomirović ukazao je da veliki problem na tom području predstavljaju velike saobraćajne gužve. On je predložio da se taj izazov riješi preusmjeravanjem preko Nikšića tranzitnog saobraćaja prema Albaniji.

Jovan Vukalović, iz Ski centra Vučje, ukazao je da je za bolje odvijanje sezone potrebna bolja saobraćajna dostupnost i rješeno pitanje vodosnabdijevnja kako bi bili u mogućnosti da vještački osnježavaju staze. Ovaj ski centar potencira zastupljenost domaćih prehrambenih proizvoda u svojoj ugostiteljskoj ponudi. Tomo Knežević( Lipska pećina), ocjenjuje da bi Nacionalna turistička organizacija trebalo da intenzivira promotivne aktivnosti naše destinacije, ukazujući na veliku marketinšku zastupljenost regionalnih u Crnoj Gori.

Odbor je usvojio Program rada za 2020. godinu, u čijem fokusu će između ostalog biti standardizacija u turizmu u skladu sa zahtjevima EU. Na tu temu, Odbor će organizovati tematske sjednice.

Direktor Porto Novog Stevan Milić, rizorta koji je bio domaćih sjednice Odbora, najavio je da će luksuzni hotel One and Only, jedini u Evropi, biti otvoren sredinom naredne godine. U ovo turističko naselje do sada je investirano više od 600 miliona eura.

Bojana Radojević, načelnica Odsjeka za nacionalnu koordinaciju statističkih izvora podataka, prezentovala je aktivnosti MONSTAT-a, podsjećajući da je ova institucija nedavno potpisala Sporazum o saradnji sa Komorom, u cilju unapređenja poslovnog ambijenta. Saradnja se odnosi na razmjenu podataka, sprovođenje zajedničkih istraživanja, organizaciju seminara i druge aktivnosti.

Između ostalog zaključci i preporuke odbora:

U cilju pojašnjenja propisa I ujednačavanja stavova oko primjene Zakona o ograničavanju upotrebe duvanskih proizvoda, Privredna komora će  organizovati sastanak privrednika I predstavnika Ministarstva zdravlja I Uprave za inspekcijske poslove. U stvaranju kompleksne turističke ponude potrebno je povezati primorje i zaleđe,  U cilju unapređenja smještajnih kapaciteta i kvaliteta turističke ponude potrebno je podsticati investiranje u izgradnju hotela visoke kategorije.  Nastaviti aktivnosti na realizaciji projekta “Domaći ukusi”, kao i na formiranju zajedničkih turističkih proizvoda koji će obogatiti turističku ponudu, te doprinijeti promociji regiona. Razmatrano je i niz prekoruka koje se tiču produženja zimske sezone, sezonske radne snage , destinacijskom menadžmentu i suzbijanju sive ekonomije.

FOTO: PRIVREDNA KOMORA

 

 

 

Tags

Повезане Вијести

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Прочитајте Још
Close
Back to top button
Close